• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Gnocchi med grillad spetskål, gräddfil och brynt currysmör

11 röster
45 min
4
Gnocchi med grillad spetskål, gräddfil och brynt currysmör

Tareqs recept på en fantastiskt god vegorätt. Hemgjorda gnocchis på potatis serverade med bakad spetskål och ett currydoftande brynt smör.

Tips! Gnocchin görs lättast på kall kokt potatis, så koka den i god tid och kyl ner.

45 min
4
4 portioner

Du behöver

Gnocchi

  • 300 g potatis (King Edward eller annan mjölig sort)
  • 1,5 dl durumvetemjöl
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • olivolja

Spetskål, gräddfil och brynt smör

  • 1 spetskål
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl gräddfil
  • 0,5 citron
  • 75 g smör
  • 1 tsk curry
  • 2 msk färsk mejram, hackad
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Gnocchi
    Koka potatisen mjuk. Häll av och skala. Låt svalna helt.
  2. Pressa den genom en finmaskig sil eller riv den fint på rivjärn i en bunke.
  3. Tillsätt två tredjedelar av mjölet, ägg och salt. Knåda till en smidig deg och tillsätt mer mjöl om det behövs.
  4. Rulla ut degen till rullar, ca 2 cm tjocka, och skär i 1–2 cm breda bitar. Tryck till dem med en gaffel.
  5. Koka dem i saltat vatten tills de flyter upp till ytan. Ta upp dem med en hålslev och häll lite olivolja på dem så att de inte klibbar samman.
  6. Spetskål
    Sätt ugnen på 230 grader.
  7. Skär kålen i fyra klyftor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivoljan och salta.
  8. Tillaga i övre delen av ugnen ca 10 minuter, den ska bli lite mjuk och få vacker färg.
  9. Blanda samman gräddfilen med saften av en halv citron och lite rivet citronskal.
  10. Bryn smöret på medelhög värme i en kastrull. Tillsätt curryn.
  11. Blanda samman gnocchin med currysmöret och lägg upp på tallrikar. Toppa med spetskål, gräddfil och färsk mejram.
16 maj 2020