Gnocchi di patate i tomatsås med burrata och basilika

Gnocchi di patate i tomatsås med burrata och basilika
Foto: TV4
Isabella Morrone 2023
Isabella Morrone 2023

Gnocchi di patate i tomatsås med burrata och basilika

13 ingredienser

60 m

Hemgjord gnocchi kokt i tomatsås serverad med burrata och basilika. Italiensk lyx!

Ingredienser

portioner

Gnocchi di patate

  • 1 kg bakpotatis, kokt och skalad
  • 300 g vetemjöl
  • 0,5 krm salt
  • 1 ägg

Tomatsås

  • 2 klyftor vitlök, skivade
  • 2 förp hela tomater, gärna San Marzano
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 knippe cocktailtomater på kvist, halverade
  • en skvätt olivolja av bra kvalité
  • chiliflakes
  • några blad basilika

Servering

  • 2 burrata, alt. mozzarella av bra kvalité

Gör så här

  1. Pressa potatisen genom en potatispress på en bänk, tillsätt mjöl, salt och ägget och börja arbeta ihop degen, obs potatisen måste vara varm. Arbeta ihop en hanterlig deg, den ska vara precis så att det går att hantera den, alltså ganska lös. Tillsätt eventuellt mer mjöl, beroende på hur blöt potatisen är.
  2. Rulla ut gnocchidegen på mjölad arbetsbänk till runda längder, ca 2 cm i diameter. Skär 3 cm långa bitar. Rulla varje bit på ett gnocchijärn eller tryck till lätt med en gaffel för att få den räfflade ytan.
  3. Låt vila i ca 30 minuter på en mjölad bricka i rumstemperatur.
  4. Fräs ena vitlöksklyftan olivolja i en kastrull, tillsätt burktomaterna och låt koka i ca 30 minuter under omrörning. Smaka upp tomatsåsen med salt och lite peppar.
  5. Fräs den andra skivade vitlöksklyftan i en vid kastrull tills den är gyllenbrun, tillsätt cocktailtomater och fräs i någon minut till. Tillsätt en del av tomatsåsen och koka ihop en stund.
  6. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Koka sedan gnocchin tills den flyter upp till ytan, lyft upp dom och lägg dom i tomatsåsen, rör ihop försiktigt och tillsätt skuren basilika, lite olivolja och en nypa chiliflakes.
  7. Servera med en halv burrata på toppen och ringla över lite olivolja.