Gnocchi Casanova

1 röst
40 m
4

Gnocchi varvat med broccoli, krämig ost, nötter, sås och parmesanost blir en underbart härlig gratäng.

Receptet är ur boken Mat från gudarnas stig, Bonnier Fakta.

Visa mer
40 m
4

Du behöver

  • 0,8-1 kg potatisgnocchi, färsk
  • 250 g broccoli, fryst och tinad eller färsk sköljd
  • ca 4 msk olivolja
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 msk valnötter
  • 1 dl persilja, hackad
  • 1,5-2 dl parmesanost, nyriven

Gorgonzolasås

  • ca 200 g gorgonzola
  • 20 g smör
  • 2 msk idealmjöl
  • 4 dl mjölk 3 %
  • 1-1,5 tsk mynta, torkad
  • 2 citron, rivet skal
  • 1 äggula
  • salt
  • svartpeppar
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Dela broccolin i små, små buketter och skär gorgonzolan i bitar.
  3. Hetta upp rikligt med olivolja i en stor stekpanna.
  4. Tillsätt broccoli, lök, vitlök, salt och peppar.
  5. Låt alltsammans fräsa i ca 5-6 minuter. Rör om då och då men försiktigt så att broccolibuketterna behålls hela.
  6. Ta dem ur pannan när de fortfarande är spänstiga och har tuggmotstånd.
  7. Smält smör i en kastrull, gärna med beläggning. Rör i mjölet, blanda noga och späd därefter med mjölken.
  8. Tillsätt mynta, citronskal (spara lite att strö över) salt och peppar.
  9. Låt såsen koka på svag värme i ca. 5 minuter. Ställ åt sidan och rör snabbt ner äggulan.
  10. Tillsätt osten och låt den smälta under omröring. För att få en krämig, inte alltför tjockflytande konsistens, späd med lite mjölk om det behövs. Smaka av med salt och peppar.
  11. Rosta nötterna i en torr stekpanna, men rör hela tiden och passa noga så att de inte bränns vid. Hacka dem grovt.
  12. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Lägg i gnocchin och koka den enligt anvisningen på förpackningen (när gnocchin flyter upp efter någon minut är den färdig).
  13. Lyft upp dem med en hålslev.
  14. Bottna en ugnsform med ett tunt lager sås. Varva gnocchi, broccoli, sås, nötter, persilja och parmesanost.
  15. Gratinera i övre delen av ugnen i ca 10 minuter. Strö över citronskal och servera.

Laddar fler recept...