Glutenfria valnötsfrallor, Jessica Frejs recept

7-12 h
12 frallor
Spela video Glutenfria valnötsfrallor, Jessica Frejs recept
Foto: Jessica Frej

Att svänga ihop en bröddeg på kvällen är minst lika bra för den mentala hälsan som yoga. Lägg undan telefonen och sätt på exempelvis Tracy Chapman och njut av egentid i mjöldammet. Frallorna behöver inte frysas utan håller sig mjuka och färska i flera dagar i en plastpåse i rumstemperatur. En bonus är att de är både glutenfri och mjölkfria! /Jessica

15 oktober 2017
7-12 h
12 frallor

Du behöver

  • 6 dl kallt vatten
  • 0,25 pkt färsk jäst
  • 6 dl bovetemjöl
  • 2 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 3 msk fiberhusk
  • 2 dl havregryn (kolla att de är glutenfria)
  • 2 dl valnötter, grovt hackade
  • 1 dl torkade aprikoser, grovt hackade

Gör så här

  1. Vispa vatten, jäst, bovetemjöl, honung och salt med elvisp till en slät smet. Strö ner fiberhusk och vispa samtidigt med elvispen. Blanda sen in havregrynen, nötterna och aprikoserna.
  2. Låt degen svälla och jäsa i ca 7-12 timmar i en bunke täckt med plastfolie eller ett lock.
  3. Dela upp degen i 12 bitar, jag brukar bara ta en sked och gräva upp en lagom bit. Lägg bitarna på en plåt klädd med bakplåtspapper.
  4. Blöt händerna med vatten och forma bitarna med lätta händer till frallor. Strö eventuellt lite bovetemjöl över frallorna. Låt jäsa på plåten i 20-30 minuter.
  5. Grädda på 225 grader i 25 minuter. Låt svalna helt innan du skär i dom
Kommentera receptet

Fler goda recept