Glutenfria semlor, Smilla Luuks recept

2 h
15 semlor
Glutenfria semlor, Smilla Luuks recept
Foto: Ulrika Pousette

Med dessa mjuka, fluffiga semmelbullar samt hemgjord (enkel!) mandelmassa kommer semlorna garanterat bli en succé! Bullarna
 går dessutom utmärkt att frysa om man vill förlänga semmelsäsongen. /Smilla

Recept ur bakboken Smilla firar glutenfritt

14 januari 2018
2 h
15 semlor

Du behöver

Bullar

  • 100 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 50 g färsk jäst för söta degar
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk kardemumma, mortlad
  • 1 ägg
  • 1 dl kvarg
  • 1 krm salt
  • ca 6 dl glutenfri mjölmix
  • 1 ägg, till pensling

Mandelmassa

  • 3 dl mandelmjöl
  • 1 dl florsocker
  • 0,5 dl mjölk

Servering

  • vispad grädde
  • florsocker

Gör så här

  1. Bullar
    Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm blandningen så att den blir ljummen. Smula ner jästen och vispa ut den i smörblandningen.
  2. Tillsätt fiberhusken och vispa ut klumparna med en handvisp. Låt svälla i ca 10 minuter. Vispa då och då så att blandningen inte skiktar sig.
  3. Häll smörblandningen och resten av ingredienserna i en bunke. Arbeta degen länge och noga i en degblandare eller med en elvisp med degkrokar tills den är slät och spänstig utan att vara kladdig. När man petar på degen ska den inte fastna på fingret. Om den gör det - tillsätt lite mer mjölmix.
  4. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
  5. Dela upp degen i 15 delar. Om degen kladdar – blöt händerna litegrann när du jobbar med den. Rulla varje del till en slät bulle. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa 30 minuter till. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem ca 15 minuter.

  7. Låt bullarna svalna helt och fyll dem sedan med mandelmassa och grädde. Avsluta med att pudra florsocker på locken
  8. Mandelmassa
    Rosta mandelmjölet i en torr stekpanna. Mixa ihop alla ingredienser till en slät massa.
Kommentera receptet

Fler goda recept