Glutenfria pannkakor med jordnötskolasås och karamelliserad banan

POPULÄRT
Glutenfria pannkakor med jordnötskolasås och karamelliserad banan
Foto: Kamilla Jönvik
Kamilla Jönvik
Kamilla Jönvik

Glutenfria pannkakor med jordnötskolasås och karamelliserad banan

16 ingredienser

35 m

Fluffiga pannkakor som är glutenfria, veganska och så enkla att göra! Serveras med en underbar söt och salt jordnötskolasås, mjuksega karamelliserade bananer och färska hallon.

Om du inte har havremjöl hemma så kan du mixa havregryn i en matberedare eller mixer till ett finmalt mjöl.

Ingredienser

portioner

Pannkakor:

  • 3 dl havremjöl (glutenfritt)
  • 3 dl mandelmjöl
  • 2 msk chiafrön
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 4 dl växtbaserad mjölk (t ex mandel, soja eller havre)
  • olja, att steka i (t ex kokosolja)

Sås:

  • 1 dl jordnötssmör
  • 1 dl lönnsirap
  • 3 msk vatten
  • 0,5 tsk salt

Karamelliserade bananer:

  • 4 bananer
  • 3 msk lönnsirap
  • 2 msk kokosolja

Till servering:

  • färska hallon
  • ev färsk citronmeliss

Gör så här

  1. Rör samman havremjöl, mandelmjöl, chiafrön, bakpulver och salt i en skål. Vispa ner mjölken och låt smeten vila några minuter.
  2. Under tiden, gör såsen: Vispa ihop ingredienserna i en skål. Klart!
  3. Rör om i pannkakssmeten igen. Värm stekpannan till medelvärme, lägg i lite olja och häll ca 0,5 dl smet i pannan per pannkaka, platta ut så att de är knappt 1 cm tjocka och ca 10 cm i diameter. Stek ca 2 minuter per sida tills gyllenbruna. I en normalstor stekpanna kan du göra 3 pannkakor samtidigt. Upprepa tills smeten är slut.
  4. Skiva bananerna i 1 cm tjocka skivor. Torka ur stekpannan med hushållspapper och häll i kokosolja och lönnsirap. Värm till medelvärme och låt blandningen bli varm och bubbla innan du lägger i bananskivorna. Stek bananskivorna ca 2 minuter per sida tills de är gyllenbruna och har en karamelliserad stekyta. Vänd dem försiktigt.
  5. Servera pannkakorna med de karamelliserade bananerna, jordnötssåsen och färska hallon samt citronmeliss om du vill.