Glutenfri vegansk mjuk pepparkaka med kolakräm

POPULÄRT
Glutenfri vegansk mjuk pepparkaka med kolakräm
Foto: Kamilla Jönvik
Kamilla Jönvik
Kamilla Jönvik

Glutenfri vegansk mjuk pepparkaka med kolakräm

20

18 ingredienser

20 m + 50 m i ugn

”Enkel och saftig mjuk pepparkaka som matchas med en härlig kolakräm. Kan göras med antingen glutenfritt eller vanligt havremjöl. Bananerna får gärna vara brunfläckiga, då är de riktigt mogna och söta.” /Kamilla Jönvik

Tips! Gör snabbt och enkelt eget havremjöl genom att mixa havregryn i en matberedare eller blender!

Ingredienser

portioner8 - 10

Kaka

  • 3 msk kokosolja, smält
  • 4 dl havremjöl (glutenfritt)
  • 3 msk chiafrön
  • 1 msk bakpulver
  • 1 msk malen kanel
  • 2 tsk malen ingefära
  • 2 tsk malen nejlika
  • 4 bananer (mogna mellanstora)
  • 1 dl havredryck (eller annan vegansk mjölk)
  • 1 tsk kokosolja (till formen)
  • 2 msk havregryn (till formen)

Kolakräm

  • 3 dl cashewnötter
  • 1 dl dadlar
  • 1,5 dl havredryck (eller annan vegansk mjölk)
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 0,5 tsk salt

Topping

  • 1 dl lingon (frysta men tinade)
  • färsk citronmeliss

Gör så här

  1. Kolakräm
    Förbered kolakrämen genom att blötlägg cashewnötterna i en skål med vatten som täcker nötterna.
  2. Kaka
    Sätt ugnen på 180 grader. Om kokosoljan är fast så kan du enkelt smälta den medan ugnen värms. Sätt isåfall in kakformen med kokosolja i och ta ut när oljan smält.
  3. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Med en visp får man enkelt bort klumpar.
  4. Mosa bananerna med en potatisstomp eller gaffel i en separat skål. Häll i den smälta kokosoljan samt havredryck och blanda med en slickepott. Häll i de torra ingredienserna och blanda.
  5. Smörj kakformen och bröa med havregryn (det behöver inte vara helt perfekt!). Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 45 minuter.
  6. Kolakräm forts.
    Medan kakan är i ugnen så gör kolakrämen. Mixa ingredienserna tills krämen är slät och ställ sedan i kylskåpet.
  7. Topping
    Låt kakan svalna helt. Bred kolakrämen över och dekorera med lingon och citronmeliss.