• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Glutenfri banankaka med jordgubbar

8 röster
50 min
8-10
Glutenfri banankaka med jordgubbar
Foto: Kamilla Jönvik

Enkel, saftig och vegansk kaka utan något tillsatt socker. Passar utmärkt till en kopp te eller när du vill ha en något mindre söt kaka. Bananerna får gärna vara brunfläckiga, då är de riktigt mogna och söta. Du kan använda glutenfria eller vanliga havregryn. 

Tips: Gör snabbt och enkelt eget glutenfritt havremjöl genom att mixa glutenfria havregryn i en matberedare eller blender!

50 min
8-10

Du behöver

  • 200 g jordgubbar
  • 0,5 dl hasselnötter (valfritt)
  • 6 dl havremjöl (glutenfritt om du vill)
  • 1,5 tsk malen kanel
  • 4 msk chiafrön
  • 1 msk bakpulver
  • 5 bananer, mogna mellanstora
  • 3 msk kokosolja, smält
  • 1 dl sojadryck (eller havredryck)
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk kokosolja, till formen
  • 2 msk havremjöl, till formen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Spänn fast bakplåtspapper på bottnen av en springform med löstagbar kant som är ca 24 cm i diameter. Smörj hela formen med lite kokosolja och bröa med havremjöl.
  2. Skiva ungefär en tredjedel av jordgubbarna för att toppa kakan. Hacka resten i mindre bitar ca 1x1 cm. Ställ åt sidan.
  3. Hacka hasselnötterna grovt och ställ åt sidan.
  4. Blanda havremjöl, kanel, chiafrön och bakpulver i en skål.
  5. Mosa bananerna med en potatisstomp eller gaffel i en annan skål. Häll i smält kokosolja, sojadryck och äppelcidervinäger och blanda med en slickepott. Häll i de torra ingredienserna och de hackade jordgubbarna och blanda.
  6. Häll smeten i formen och lägg jordgubbsskivorna och de hackade hasselnötterna ovanpå.
  7. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 minuter tills ytan är gyllenbrun och en tandpetare kommer ut torr. Låt kakan svalna innan du tar loss formens kant.
16 juli 2020