Gluten och mjölkproteinfritt bröd
Gluten och mjölkproteinfritt bröd
11 ingredienser
2 h
"Det här receptet fungerar även som hamburgerbröd, frallor, limpor och korvbröd. Håll bara koll på innertemperaturen vid gräddning." /Erik Videgård
Se Erik Videgård laga receptet


Ingredienser
Jästmix
- 720 g mandeldryck
- 105 g honung
- 25 g torrjäst
Torra ingredienser
- 860 g Sempers grovmix
- 15 g xantangummi
- 4 g bakpulver
- 36 g salt
Våta ingredienser
- 40 g äppelcidervinäger
- 120 g olivolja
- 4 ägg
Utbakning
- ägg
Gör så här
Jästmix
- Värm mjölken till 40 grader.
- Vispa ner honung och jäst i mjölken och låt stå i 10 minuter.
Torra ingredienser
- Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Våta ingredienser
- Häll de våta ingredienserna i en matberedare med paddel och blanda lätt.
- Tillsätt sedan jästmixen och blanda lätt igen.
- Tillsätt de torra ingredienserna och blanda på medelhastighet i 3 minuter, degen skall vara kladdig.
Utbakning
- Häll över degen i lämpliga formar och släta till ytan med en fuktig palett.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Låt degen jäsa i 25 minuter men inte längre! Den kommer att få sin form i ugnen.
- Pensla degen med uppvispat ägg och grädda brödet i ca 40 minuter till en innertemperatur på 98 grader.
- Stjälp upp brödet direkt på ett galler och låt det svalna helt innan du skär upp det.