Gluten och mjölkproteinfritt bröd

koket.se
Gluten och mjölkproteinfritt bröd
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Gluten och mjölkproteinfritt bröd

11 ingredienser

2 h

"Det här receptet fungerar även som hamburgerbröd, frallor, limpor och korvbröd. Håll bara koll på innertemperaturen vid gräddning." /Erik Videgård

Se Erik Videgård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner bröd

Jästmix

  • 720 g mandeldryck
  • 105 g honung
  • 25 g torrjäst

Torra ingredienser

  • 860 g Sempers grovmix
  • 15 g xantangummi
  • 4 g bakpulver
  • 36 g salt

Våta ingredienser

  • 40 g äppelcidervinäger
  • 120 g olivolja
  • 4 ägg

Utbakning

  • ägg

Gör så här

Jästmix

  1. Värm mjölken till 40 grader.
  2. Vispa ner honung och jäst i mjölken och låt stå i 10 minuter.

Torra ingredienser

  1. Blanda de torra ingredienserna i en skål.

Våta ingredienser

  1. Häll de våta ingredienserna i en matberedare med paddel och blanda lätt.
  2. Tillsätt sedan jästmixen och blanda lätt igen.
  3. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda på medelhastighet i 3 minuter, degen skall vara kladdig.

Utbakning

  1. Häll över degen i lämpliga formar och släta till ytan med en fuktig palett.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Låt degen jäsa i 25 minuter men inte längre! Den kommer att få sin form i ugnen.
  4. Pensla degen med uppvispat ägg och grädda brödet i ca 40 minuter till en innertemperatur på 98 grader.
  5. Stjälp upp brödet direkt på ett galler och låt det svalna helt innan du skär upp det.