Glöggmarinerad fläskfilé med spenatsallad och hasselbackspotatis

Glöggmarinerad fläskfilé med spenatsallad och hasselbackspotatis
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Glöggmarinerad fläskfilé med spenatsallad och hasselbackspotatis

18 ingredienser

50 m

Fläskfilé i en härlig glöggmarinad, serveras med gräddsås, spenatsallad och klassisk hasselbackspotatis. Perfekt finmiddag en decemberhelg!

Ingredienser

portioner

Marinerad fläskfilé

  • ca 800 g fläskfilé
  • 1 dl glögg
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 0,5 dl rapsolja
  • chiliflakes
  • svartpeppar

Hasselbackspotatis

  • 600 g delikatesspotatis
  • olja
  • 25 g smör, smält
  • flingsalt
  • ströbröd

Gräddsås

  • 2 dl grädde
  • skyn, från fläskfilén
  • salt

sallad

  • 65 g spenat
  • 0,25 rödkål
  • olivolja

Gör så här

  1. Blanda samman glögg, soja, ingefära, olja, chiliflakes och svartpeppar till en marinad. Lägg marinaden i en plastpåse tillsammans med fläskfilén och marinera i minst 30 minuter, men gärna i några timmar.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Skiva potatisen i tunna skivor utan att det går rakt igenom. Använd en sked som hjälp för att inte skära igenom, om du tycker det underlättar.
  4. Lägg potatisen i en ugnsform och ringla över olja och smör. Tillaga i ugnen i 20 minuter. Ta ut ur ugnen, ös potatisen, strö över flingsalt och ströbröd och tillaga ytterligare 20-30 minuter i ugnen.
  5. Tag ut fläskfilén ur marinaden och stek hastigt en en het stekpanna så den får lite yta. Vrid ner ugnen till 175 grader och helstek fläskfilén i ugnen tills den når en innertemperatur på 70 grader.
  6. Tag ut fläskfilén ur ugnen och låt vila 10 minuter, häll ner skyn i en liten kastrull. Slå över grädde och låt koka upp. Smaka av med salt.
  7. Skölj spenaten och strimla rödkålen. Massera in lite olja.
  8. Skiva upp fläskfilén och servera med hasselbackspotatisen, salladen och gräddsåsen.