Saltbakad rödbeta med citrusfärskost och örtsallad

Saltbakad rödbeta med citrusfärskost och örtsallad
Foto: GI Viktkoll
GI Viktkoll
GI Viktkoll

Saltbakad rödbeta med citrusfärskost och örtsallad

11 ingredienser

Det här receptet är från GI Viktkoll och har komponerats ihop i samarbete med Huvudstagård. Den färglada och goda rödebtan får ta plats och får sällskap av en fräsch sallad med örter.

Ingredienser

portioner
  • 4-8 rödbetor
  • 200 g grovt havssalt
  • 200 g färskost
  • 200 g grekisk yoghurt
  • 1 apelsin
  • 1 citron
  • 1 tsk rörsocker
  • 4-8 kvistar färsk timjan
  • salt
  • peppar
  • 1 förp salladsmix

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skala rödbetorna.
  3. Skär av toppen och roten så att de kan stå stadigt.
  4. Gör ett kryss halvvägs ner i rödbetan. Tryck ned en kvist timjan i varje och strö lite grovsalt i.
  5. Ställ rödbetorna på en plåt som är täckt med ett tunt lager av grovsalt. Baka av i ugnen ca 25 minuter.
  6. Riv skalet på apelsinen och citronen. Pressa ur saften ur båda frukterna.
  7. Mixa skalet och saften med philadelphiaost, yoghurt och råsockret i en matberedare. Smaka av med salt och peppar.
  8. Servera på en bädd av örtsallad.