Ugnsbakad aubergine med quornfärsröra och grönsallad

50 min
4
Ugnsbakad aubergine med quornfärsröra och grönsallad
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

En fantastisk och vegetarisk GI-rätt som är riktigt matig. Trots de många ingredienserna är sen riktigt enkel att tillaga.

13 mars 2009
50 min
4

Du behöver

  • 2 st auberginer
  • 1 dl riven ost
  • 2 tsk olivolja
  • 600 g quornfärs
  • 2 st gula lökar
  • 2 st tomater
  • 3 msk rapsolja
  • 1 msk smör
  • salt
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 tsk malen ingefära
  • 2 st ägg
  • 0,5 dl grovhackad persilja

Aubergineröra:

  • det urskrapade fruktköttet från auberginerna
  • 2 msk hackad färsk koriander
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk pressad citronsaft
  • salt
  • peppar

Sallad:

  • 1 huvud grönsallad
  • 200 g bladspenat
  • 1 st röd paprika
  • parmesan

Vinegrette:

  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 dl rapsolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225°. Klyv auberginerna i halvor. Skär dem med vass kniv på längden och bredden, så att fuktköttet blir rutigt. Pensla med olivolja och lägg i en smord, ugnssäker form. Baka auberginerna i ugnen i 20 minuter. Sänk sedan temperaturen till 175 grader.
  2. Ta ut auberginerna och skrapa ur lite av fruktköttet, så att fyllningen får plats. Lägg fruktköttet i en skål.
  3. Förbered salladen: Skala och hacka lökarna. Koka upp vatten i en kastrull och lägg sedan i tomaterna. Låt de ligga i vattnet i en halv minut och sköljsedan i kallt vatten. Dra bort skalen och skär tomaterna i skivor. Hacka persiljan.
  4. Hetta upp oljan och smöret i en stekpanna. Fräs färsen, rör i lök och tomater. Krydda med salt, chilipulver, cayennepeppar och ingefära.
  5. Vispa upp äggen i en kopp och rör ner dem i färsen. Låt allt sjuda i 3-4 minuter till och rör sedan ner persiljan.
  6. Fyll aubergineskalen med quornfärsen och strö över osten. Gratinera i 10 minuter i ugnen eller tills rätten fått fin färg.
  7. Rör fruktköttet till en grov puré. Skala vitlöksklyftan. Rör ner spiskummin, pressad citron, olja och hackad färsk koriander i blandningen. Pressa ner vitlöken och blanda.
  8. Gör grönsalladen: Skölj salladsbladen och spenaten. Låt dem rinna av i durkslag. Lägg dem på ett stort fat. Skölj och skär paprikan i tärningar och lägg ovanpå salladsbladen.
  9. Gör vinegretten: Blanda samman vinäger och senap och rör ner oljan lite i taget. Krydda med salt och peppar. Droppa dressingen över salladen före servering och flaga över parmesan.
  10. Servera de fyllda auberginerna med röran och salladen.
Kommentera receptet

Fler goda recept