Ugnsbakad aubergine med quornfärsröra och grönsallad
Ugnsbakad aubergine med quornfärsröra och grönsallad
31 ingredienser
50 min
En fantastisk och vegetarisk GI-rätt som är riktigt matig. Trots de många ingredienserna är sen riktigt enkel att tillaga.
Ingredienser
- 2 aubergines
- 1 dl ost, riven
- 2 tsk olivolja
- 600 g quornfärs
- 2 gula lökar
- 2 tomater
- 3 msk rapsolja
- 1 msk smör
- salt
- 1 tsk chilipulver
- 1 krm cayennepeppar
- 1 tsk malen ingefära
- 2 ägg
- 0,5 dl persilja, grovhackad
Aubergineröra:
- aubergine, det urskrapade fruktköttet
- 2 msk färsk koriander, hackad
- 0,5 tsk malen spiskummin
- 1 klyfta vitlök
- 0,5 dl olivolja
- 2 msk citron, pressad
- salt
- peppar
Sallad:
- 1 grönsallad
- 200 g bladspenat
- 1 röd paprika
- parmesanost
Vinegrette:
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 tsk dijonsenap
- 1 dl rapsolja
- salt
- peppar
Gör så här
- Värm ugnen till 225°. Klyv auberginerna i halvor. Skär dem med vass kniv på längden och bredden, så att fuktköttet blir rutigt. Pensla med olivolja och lägg i en smord, ugnssäker form. Baka auberginerna i ugnen i 20 minuter. Sänk sedan temperaturen till 175 grader.
- Ta ut auberginerna och skrapa ur lite av fruktköttet, så att fyllningen får plats. Lägg fruktköttet i en skål.
- Förbered salladen: Skala och hacka lökarna. Koka upp vatten i en kastrull och lägg sedan i tomaterna. Låt de ligga i vattnet i en halv minut och sköljsedan i kallt vatten. Dra bort skalen och skär tomaterna i skivor. Hacka persiljan.
- Hetta upp oljan och smöret i en stekpanna. Fräs färsen, rör i lök och tomater. Krydda med salt, chilipulver, cayennepeppar och ingefära.
- Vispa upp äggen i en kopp och rör ner dem i färsen. Låt allt sjuda i 3-4 minuter till och rör sedan ner persiljan.
- Fyll aubergineskalen med quornfärsen och strö över osten. Gratinera i 10 minuter i ugnen eller tills rätten fått fin färg.
- Rör fruktköttet till en grov puré. Skala vitlöksklyftan. Rör ner spiskummin, pressad citron, olja och hackad färsk koriander i blandningen. Pressa ner vitlöken och blanda.
- Gör grönsalladen: Skölj salladsbladen och spenaten. Låt dem rinna av i durkslag. Lägg dem på ett stort fat. Skölj och skär paprikan i tärningar och lägg ovanpå salladsbladen.
- Gör vinegretten: Blanda samman vinäger och senap och rör ner oljan lite i taget. Krydda med salt och peppar. Droppa dressingen över salladen före servering och flaga över parmesan.
- Servera de fyllda auberginerna med röran och salladen.