Sejfile med citronsås och räkor

38 röster
4
Sejfile med citronsås och räkor
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Den pärlgrå sejen är en utmärkt vardagsfisk. Den har bra pris, är fast och fin och går att variera i det oändliga. Servera gärna GI-vänligt blomkålsmos till.

Visa mer
4
4 portioner

Du behöver

  • 600 g sej
  • 200 g räkor med skal
  • 1 st citron
  • 2 tsk pressad citronsaft
  • 0,5 st gul lök
  • 2 tsk rapsolja
  • vatten
  • 4 dl turkisk yoghurt
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 50°. Tina sejen till hälften och skär i sneda skivor. Skala räkorna och spara skalen. Tvätta citronen noga, torka och riv av skalet. Pressa ur saften i en skål.
  2. Skala löken och strimla. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs löken tillsammans med räkskalen en halv minut. Slå på vatten så att det täcker och koka upp. Låt sjuda i knappt 10 minuter.
  3. Sila bort räkskalen och koka ihop buljongen tills 3 deciliter återstår. Häll då undan hälften av buljongen till såsen och frys in resten.
  4. Lägg fisken i räkbuljongen och koka den tills den är vit och ogenomskinlig rakt igenom. Ta sedan upp fisken, lägg den i en form och spänn aluminiumfolie över. Ställ in i ugnen till serveringen.
  5. Slå 1.5 deciliter av räkbuljongen i en kastrull. Rör ner yoghurten, citronskal och citronsafte. Kontrollera om mer salt behövs. Låt såsen få ett uppkok och lyft sedan av den från värmen.
  6. Ta ut fisken från ugnen och slå av eventuellt spad. Skeda lite av såsen över fisken, strö över räkorna och servera resten av såsen separat.
5 september 2011

Fler goda recept