Ghorme sabzi

Ghorme sabzi
Foto: TV4

Ghorme sabzi

Av: Kaspar - Uppsala

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

1 h 30 m

Persisk grönsaksgryta med kött rymmer många smaker. Serveras med saffransris med potatis i botten.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Ghorme sabzi

  • 600 g fransyska
  • 1,5 dl black eye-bönor
  • 3 hela torkade limefrukter (finns t ex på Willys)
  • 1 lagerblad
  • 1,5 grönsaksbuljongtärning
  • 75 g torkade örter/grönsaker, persilja, koriander, purjolök, spenat, bockhornsklöver
  • 150 g färska örter, persilja och mynta
  • 1 grön chilifrukt, lång
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 gul lök, hackad

Saffransris med potatis

  • 50 g margarin/smör
  • 1,5 potatis, skurna i skivor
  • 4 dl ris
  • 1 förp saffran
  • 3 msk torkade berberisbär

Gör så här

Ghorme Sabzi

  1. Rensa köttet och dela i små bitar (2 x 2 cm).
  2. Lägg köttbitarna i en stor gryta tillsammans med bönor, torkad limefrukt, gurkmeja, lagerblad, grönsaksbuljong och vatten så det täcker. Koka cirka 60 minuter tills bönorna mjuknar.
  3. Hacka de färska örterna och lägg i tillsammans med de torkade örterna och gröna chilipepparn.
  4. Hacka lök och vitlök och lägg i. Koka cirka 20 minuter.

Saffransris med potatis

  1. Lägg margarin/smör i botten av en kastrull.
  2. Skala och skiva potatisarna och lägg i botten. Häll på riset och vatten enligt beskrivning på paketet. Koka riset enligt beskrivning på paketet.
  3. Blanda saffranet med två matskedar hett vatten och låt det stå några minuter.
  4. Hetta upp en matsked matfett i en liten panna och lägg i berberisen utan att röra i den. Rör inte utan skaka bara på pannan.
  5. Vid serveringen blanda någon deciliter av det färdigkokta riset med saffransblandningen.
  6. Garnera riset med saffransriset och berberisbären.