Terrin på svamp och mandelpotatis

Terrin på svamp och mandelpotatis
Foto: Lars Paulsson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Terrin på svamp och mandelpotatis

13 ingredienser

- Receptet är beräknat till ca 8-10 portioner

Ingredienser

  • 300 g svamp (t ex kantareller, trumpetsvamp)
  • 1 kg mandelpotatis
  • 100 g smör
  • 0,5 dl rapsolja
  • 0,5 dl crème fraîche
  • 2 msk gräslök, hackad
  • salt
  • peppar

Tillbehör:

  • 300 g svamp, färsk (antareller eller trumpetsvamp)
  • 1 ask vattenkrasse
  • smör
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Dag 1: Putsa och stek svampen i smör.
  2. Skala potatisen och koka den försiktigt så att den inte går sönder. Häll av vattnen när den är klar.
  3. Sätt tillbaka potatisen på plattan, ta av locket och ånga potatisen torr.
  4. Dela smöret i mindre bitar.
  5. Lägg potatisen i en bunke och tillsätt den stekta svampen, smöret, oljan, crème fraichen och gräslöken.
  6. Grovkrossa potatisen och blanda allt väl. Smaka av med salt och peppar.
  7. Klä terrinformen med plastfolie och fyll den med potatismassan.
  8. Pressa ordentligt och låt terrinen stå i kylen över natten.
  9. Dag 2: Sätt ungen på 100 grader.
  10. Skär cm tjocka skivor av terrinen och lägg in dem i ugnen.
  11. Värm dem tills de är ljumma och lyft över dem försiktigt med en stekspade till tallriken.
  12. Putsa svampen och stek den i lite smör. Smaka av med salt och peppar.
  13. Lägg en eller två skivor av terrinen på tallriken och toppa med den stekta svampen och krasse.