Ångad lax med spenat och tomatkeso

0 röster
4
Ångad lax med spenat och tomatkeso
Foto: TV4
4
4 portioner

Du behöver

  • 480 g laxrygg
  • 2 pkt babyspenat
  • 1 st schalottenlök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk rostade valnötter
  • 2 msk smör

Tomatkeso

  • 250 g keso
  • 2 st tomater
  • 2 msk riven ost
  • 1 tsk citronsaft
  • Salt, efter smak

Gör så här

  1. Lax
    Skär laxen i portionsbitar, ca 120 gram styck.
  2. Rimma laxen i 4 % saltlake, dvs. 40 gram salt i 960 gram vatten. Ca 6-7 timmar ger fisken bra smak.
  3. Fisken ska ångas i en ångugn. Stoppa in laxen i en ångugn, 50 grader i ca 20 min.
  4. Om du inte har en ångugn, tillaga fisken i en lag av finhackad lök, vin och vatten. Fisken ska sjuda, inte koka.
  5. Finhacka schalottenlöken och vitlöken.
  6. Fräs den i en stekpanna med smör utan att den tar färg.
  7. Vänd sedan ner den sköljda babyspenaten i panna och låt den mjukna lätt.
  8. Tillsätt sedan hackade, rostade, valnötter. Smaka av med salt.
  9. Tomatkeso
    Skala tomaterna.
  10. Pochera dem för att enkelt få bort skalet.
  11. Skär dem i mindre bitar, riv osten (gärna cheddar eller prästost) samt pressa lite citronsaft.
  12. Blanda alltsammans med en Keso. Dags att servera - smaklig måltid!
15 mars 2010

Fler goda recept