Klassisk julkorv

Julkorv
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Klassisk julkorv

16 ingredienser

8h 45 min

Julkorv är en klassiker på julbordet. Så här gör du hemgjord julkorv.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 250 g bogfläsk, malet
  • 250 g nötkött, malet
  • 250 g fläskfärs, malen
  • 250 g potatis, kokt
  • 1 msk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar, mald
  • 0,5 tsk malen kryddpeppar
  • 0,25 tsk malen nejlika
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 0,5 msk potatismjöl
  • 1,5 dl buljong
  • 5 dl mjölk
  • 1,5 m fjälster (gärna krokfjälster)

Saltblandning

  • 0,5 dl grovt salt
  • 0,25 dl strösocker
  • ev 0,5 tsk salpeter

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Mixa kött, kryddor och potatismjöl i en matberedare. Tillsätt mjölk och buljong under omrörning.
  2. Provkoka en liten bit och smaka av så att kryddningen är bra.
  3. Lägg korvsmeten i en spritspåse med stor slät tyll. Smörj tyllen med lite olja så är det lättare att sätta på fjälstret.
  4. Spritsa smeten jämnt i fjälstret och undvik att få luftbubblor i korven. I så fall sticker man ett litet hål och pressar ut luften.
  5. När korven är klar gnider man in den i saltblandningen och låter vila i kyl några timmar eller över natten.
  6. Koka korven på svag värme i cirka 20 minuter tills den är klar. Låt gärna korven ligga till sig ett par dagar i lagen.