Julkorv

Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Julkorv
16 ingredienser
8h 45 min
Att stoppa korv är ett roligt julpyssel!
Ingredienser
- 250 g bogfläsk, malet
- 250 g nötkött, malet
- 250 g fläskfärs, malen
- 250 g potatis, kokt
- 1 msk salt
- 0,5 tsk vitpeppar, mald
- 0,5 tsk malen kryddpeppar
- 0,25 tsk malen nejlika
- 0,5 tsk malen ingefära
- 0,5 msk potatismjöl
- 1,5 dl buljong
- 5 dl mjölk
- 1,5 m fjälster (gärna krokfjälster)
Saltblandning
- 0,5 dl grovt salt
- 0,25 dl strösocker
- ev 0,5 tsk salpeter
Gör så här
- Mixa kött, kryddor och potatismjöl i en matberedare. Tillsätt mjölk och buljong under omrörning.
- Provkoka en liten bit och smaka av så att kryddningen är bra.
- Lägg korvsmeten i en spritspåse med stor slät tyll. Smörj tyllen med lite olja så är det lättare att sätta på fjälstret.
- Spritsa smeten jämnt i fjälstret och undvik att få luftbubblor i korven. I så fall sticker man ett litet hål och pressar ut luften.
- När korven är klar gnider man in den i saltblandningen och låter vila i kyl några timmar eller över natten.
- Koka korven på svag värme i cirka 20 minuter tills den är klar. Låt gärna korven ligga till sig ett par dagar i lagen.