Rådjursstek med rödbetor i lingonvinägrett och pepparrotsgrädde

Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Rådjursstek med rödbetor i lingonvinägrett och pepparrotsgrädde
17 ingredienser
1h 30 min
En vild anrättning med spännande tillbehör. Använd gärna dubbelugn till denna maträtt.
Ingredienser
- 800 g rådjursinnanlår
- 1 kg rödbeta
- 8 msk olivolja
- 2 msk havssalt
- 2 msk svartpeppar, grovkrossad
- 1 rödlök
- 50 g lingon
- 1 dl portvin
- 1 msk strösocker
- salt
- 2 msk körvel, grovhackad
Pepparrotsgrädde:
- 2 dl grädde, uppvispad
- 2 msk crème fraîche
- 3 msk färsk pepparrot, riven
- 2 tsk dijonsenap
- salt
- peppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 100 grader. Dela rådjursköttet diagonalt och salta och peppra. Rulla köttet i folie som en smällkaramell.
- Stek i varm ugn 20-30 minuter eller tills köttet har 58 graders innertemperatur.
- Gör rödbetorna med lingonvinegretten: Tvätta rödbetorna, lägg dem i en kastrull med olivolja, havssalt och peppar.
- Sätt ugnen på 175 grader (baka inte rödbetorna och köttet i samma ugn eftersom köttet ska ha lägre temperatur). Hetta upp en stekpanna och fräs rödbetorna i olja eller smör. Lägg dem i en form och laga i 1-1.5 timme.
- Ta sedan ut rödbetorna och tryck ut dem ur skalet. Skär dem i klyftor.
- Skala och hacka löken. Värm 2 matskedar olivolja i en stekpanna och fräs löken. Tillsätt lingon och slå på portvinet. Smaka av med salt och socker.
- Häll över rödbetorna och strö över körvel.
- Gör pepparrotsgrädden: Vispa grädden tills den börjar tjockna. Tillsätt crème fraîche, pepparrot och senap. Smaka av salt och peppar.
- Lägg rödbetorna och lingonen mitt på tallriken. Skär två tjocka skivor av köttet. Toppa med pepparrotsgrädde.