Galette med sparris och ricotta

koket.se
Galette med sparris och ricotta ny
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Galette med sparris och ricotta

14 ingredienser

1 h + tid i kyl

En fräsch galette med krämig ricotta och grön sparris gör sig fint i vår.

Se Tove Nilsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner6 - 8

Deg

  • 4 dl vetemjöl
  • 175 g smör, iskallt och tärnat
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 3 is

Fyllning

  • 1 burk ricotta
  • 2 ägg
  • 0,5 dl parmesanost, finriven
  • 1 citron
  • 1 dl gräslök, hackad
  • salt
  • svartpeppar

Montering

  • 1 knippe grön sparris
  • 1 ägg

Gör så här

Deg

  1. Häll ut mjölet på ett bakbord eller köksbänk.
  2. Vänd in smöret i mjölet med hjälp av en degskrapa.
  3. Hacka in smöret i mjölet tills smörbitarna är stora som ärtor.
  4. Blanda vatten, vinäger och is.
  5. Vänd in lite vätska i taget i mjölblandningen tills du har en fuktig smuldeg som går att forma till en klump.
  6. Platta ut klumpen, plasta och ställ i kylen i minst 6 timmar (gärna ett dygn).
  7. Sätt ugnen på 200 grader.

Fyllning

  1. Blanda ricotta, ägg, parmesanost, citronskal och gräslök till en smet. Smaka av med salt och peppar.

Montering

  1. Kavla ut degen till en rundel som är ca 30 cm i diameter. Lägg degen på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Bre på fyllningen men spara 5 cm i kanten.
  3. Fördela sparris på fyllningen och vik upp kanterna runtom.
  4. Pensla kanterna med uppvispat ägg.
  5. Baka i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Servera varm, kall eller ljummen.