Gäddqueneller med havskräfta

Gäddqueneller med havskräfta
Foto: Tv4

Gäddqueneller med havskräfta

Av: Maria - Örnsköldsvik

Från: Halv åtta hos mig

31 ingredienser

2 h

Gäddqueneller med havskräfta, tournerad potatis och kräftsås blir en magisk huvudrätt att servera till gästerna.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Queneller

  • 1 kg gäddfilé
  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g smör
  • 1,5 msk salt
  • 1 tsk malen svartpeppar
  • 100 g vetemjöl
  • 4 ägg
  • 10 havskräfta (stjärtkött)

Kräftsås

  • 10 havskräfta (enbart skalet)
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 3 dl vatten
  • salt
  • peppar
  • 150 g smör
  • 6 dl vispgrädde
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 knippe färsk dill

Tournerad potatis

  • 12 fasta potatisar (medelstora)
  • salt

Tillbehör

  • 1 morot
  • 1 rättika
  • 1 citron
  • 5 dl rapsolja (till fritering)

Citron och dillolja

  • 0,5 dl rapsolja
  • 2 tsk flytande honung
  • 1 msk färsk dill, finhackad
  • 2 tsk citronsaft, pressad

Gör så här

Queneller

  1. Mixa gäddfilé fint i en matberedare.
  2. Värm upp grädden i en kastrull tillsammans med 50 gram smör. Salta och peppra.
  3. När grädden börjat koka så pudra i mjölet. Låt puttra tills den släpper från kastrullens kanter. Låt svalna.
  4. Häll smeten i matberedaren tillsammans med gäddfärsen och mixa i ca 1–2 minuter.
  5. Knäck sedan i ett ägg i taget under omrörning.
  6. Avsluta med att tillsätta smör och finhackade havskräftstjärtar.
  7. Låt smeten vila i kylen i ca 1 timme.
  8. Forma smeten till små ägg, ca 5 cm långa med hjälp av en sked och din hand.
  9. Koka upp rikligt saltat vatten i en stor kastrull.
  10. Koka sedan varsamt quenellerna tills de flyter upp till ytan, det tar ca 10 minuter.

Kräftsås

  1. Lägg skalen av kräftorna i en kastrull tillsammans med grovt skurna bitar av morot och lök.
  2. Tillsätt vin, vatten, salt och peppar samt en klick smör.
  3. Låt koka på svag värme tills vätskan reducerats till hälften, ca 30 minuter.
  4. Sila bort skalen av morötter och lök.
  5. Låt spadet reducera ytterligare tills hälften kvarstår på svag värme.
  6. Tillsätt sedan grädde, crème fraiche, tomatpuré och cayennepeppar. Salta och peppra.

Tournerad potatis

  1. Skala potatisen.
  2. Tournera potatisen (en särskild skärteknik).
  3. Koka potatisen i rikligt saltat vatten tills de är klara, ca 20 minuter.

Tillbehör

  1. Strimla morot och rättika i ett skruvrivjärn och pressa sedan över citron.
  2. Fritera moroten och rättikan i rapsolja och låt rinna av på hushållspapper.

Citron och dillolja

  1. Blanda samtliga ingredienser i en skål.

Servering

  1. Servera kräftsåsen som en spegel i en djup tallrik. Lägg sedan upp gäddquenellerna och droppa dill- och citronolja ovanpå såsen.
  2. Toppa med friterad syrlig morot och rättika. Servera tillsammans med tournerad potatis i små portionsskålar.