Gäddqueneller med havskräfta

Foto: Tv4
Gäddqueneller med havskräfta
31 ingredienser
2 h
Gäddqueneller med havskräfta, tournerad potatis och kräftsås blir en magisk huvudrätt att servera till gästerna.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Queneller
- 1 kg gäddfilé
- 2 dl vispgrädde
- 100 g smör
- 1,5 msk salt
- 1 tsk malen svartpeppar
- 100 g vetemjöl
- 4 ägg
- 10 havskräfta (stjärtkött)
Kräftsås
- 10 havskräfta (enbart skalet)
- 1 morot
- 1 gul lök
- 3 dl torrt vitt vin
- 3 dl vatten
- salt
- peppar
- 150 g smör
- 6 dl vispgrädde
- 2 dl crème fraîche
- 2 msk tomatpuré
- 1 krm cayennepeppar
- 1 knippe färsk dill
Tournerad potatis
- 12 fasta potatisar (medelstora)
- salt
Tillbehör
- 1 morot
- 1 rättika
- 1 citron
- 5 dl rapsolja (till fritering)
Citron och dillolja
- 0,5 dl rapsolja
- 2 tsk flytande honung
- 1 msk färsk dill, finhackad
- 2 tsk citronsaft, pressad
Gör så här
Queneller
- Mixa gäddfilé fint i en matberedare.
- Värm upp grädden i en kastrull tillsammans med 50 gram smör. Salta och peppra.
- När grädden börjat koka så pudra i mjölet. Låt puttra tills den släpper från kastrullens kanter. Låt svalna.
- Häll smeten i matberedaren tillsammans med gäddfärsen och mixa i ca 1–2 minuter.
- Knäck sedan i ett ägg i taget under omrörning.
- Avsluta med att tillsätta smör och finhackade havskräftstjärtar.
- Låt smeten vila i kylen i ca 1 timme.
- Forma smeten till små ägg, ca 5 cm långa med hjälp av en sked och din hand.
- Koka upp rikligt saltat vatten i en stor kastrull.
- Koka sedan varsamt quenellerna tills de flyter upp till ytan, det tar ca 10 minuter.
Kräftsås
- Lägg skalen av kräftorna i en kastrull tillsammans med grovt skurna bitar av morot och lök.
- Tillsätt vin, vatten, salt och peppar samt en klick smör.
- Låt koka på svag värme tills vätskan reducerats till hälften, ca 30 minuter.
- Sila bort skalen av morötter och lök.
- Låt spadet reducera ytterligare tills hälften kvarstår på svag värme.
- Tillsätt sedan grädde, crème fraiche, tomatpuré och cayennepeppar. Salta och peppra.
Tournerad potatis
- Skala potatisen.
- Tournera potatisen (en särskild skärteknik).
- Koka potatisen i rikligt saltat vatten tills de är klara, ca 20 minuter.
Tillbehör
- Strimla morot och rättika i ett skruvrivjärn och pressa sedan över citron.
- Fritera moroten och rättikan i rapsolja och låt rinna av på hushållspapper.
Citron och dillolja
- Blanda samtliga ingredienser i en skål.
Servering
- Servera kräftsåsen som en spegel i en djup tallrik. Lägg sedan upp gäddquenellerna och droppa dill- och citronolja ovanpå såsen.
- Toppa med friterad syrlig morot och rättika. Servera tillsammans med tournerad potatis i små portionsskålar.