Fylld portabello med västerbottensost

28 röster
40 min
4
Fylld portabello med västerbottensost
Foto: Peter Carlsson

Portabello, som även kallas trädgårdschampinjon, är helt enkelt en brun champinjon som fått växa sig stor. Hatten är perfekt att använda som här. / Tareq

Recept är ur boken Mat på en plåt av Tareq Taylor, Bonnier fakta.

Sommelier Maya Samuelssons dryckestips: Domaine du Haut Bourg, Muscadet 2009 Frankrike, nr 90663.

Visa mer
40 min
4

Du behöver

  • 1 kg portabellosvampar, 4 stora
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 skiva ljust surdegsbröd, stor
  • 10 kvistar färsk timjan
  • 1 msk smör
  • 3 dl riven lagrad ost, t ex västerbottensost eller präst
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Värm ugnen till 180 grader, varmluft.
  2. Skär bort stjälken på svamparna, lägg hattarna åt sidan och hacka sedan stjälkarna fint. Skala och finhacka lök och vitlök.
  3. Skär bort kanterna på brödet och skär eller smula sedan inkråmet i små bitar. Plocka bladen från timjankvistarna.
  4. Värm smöret i en panna och fräs svamp och lökhacket tillsammans med brödbitar och timjan i några minuter.
  5. Lägg hattarna upp och ner på en plåt och fördela hacket uppe på dem. Toppa med riven ost och salt och lägg ut timjan kvistarna på plåten. Baka svamparna i ugnen i ungefär 25 minuter.
  6. Ta ut och servera direkt, gärna med en blandad grönsallad och ett surdegsbröd.
9 november 2018

laddar fler recept

Laddar fler recept