Full kyckling

Full kyckling
Foto: Tv4

Full kyckling

Av: Emma - Tomelilla

Från: Halv åtta hos mig

38 ingredienser

1 h 10 m

Vad sägs om full kyckling med svampsås och vitlöksrostad potatis till helgens middag? Eller vegetariska kikärtsbiffar? Det här receptet ger dig båda alternativen!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Potatis och morötter

  • 900 g delikatesspotatis
  • 2-3 morötter, skalade (orangea, gula, lila)
  • 1 msk salt

Vitlöksolja

  • 2 msk rapsolja
  • 2 klyftor vitlök, skalade
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk pommeskrydda
  • 1 msk persilja

Kyckling

  • 600 g kycklingbröstfilé (2 stora eller 4 små)
  • 3 krm salt (eller efter tycker och smak)
  • 3 krm vitpeppar (eller efter smak och tycker)
  • 2 dl öl
  • 1 dl vatten
  • smör (att steka i)
  • olja (att steka i)

Vegetariskt biffar (vegetarisk alternativ)

  • 800 g kikärtor
  • 1 ägg
  • 1,5 dl majsstärkelse
  • 2 klyftor vitlök, riven
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 msk vegeta grönsakskrydda
  • 2 dl pankoströbröd
  • smör (att steka i)
  • olja (att steka i)

Svampsås

  • 1 gul lök, skalad
  • 500 g champinjoner
  • 1 msk rapsolja
  • 2-3 msk smör
  • 3 krm salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 3 krm strösocker
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 msk vetemjöl
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • 0,5 msk buljong

Gör så här

Potatis och morötter

  1. Tvätta potatisen ren från eventuell smuts och jord.
  2. Koka upp vatten och salt i en kastrull och förkoka potatisen i 5-10 minuter.
  3. Skala morötterna och skär dem i stavar under tiden. Lägg sedan i de orangea och gula morötterna tillsammans med potatisen och koka vidare i ytterligare 5 minuter.
  4. De lila morötterna kokar vi för sig själva då dem färgar av sig.
  5. Häll av vattnet och låt morötterna och potatisen rinna av när de är klara.

Vitlöksolja

  1. Värm upp oljan i en panna på medelvärme. Pressa i vitlöksklyftorna och fräs 1 minut.
  2. När löken börjar få lite färg tillsätter du smör, salt, peppar och pommeskrydda. Rör runt och fräs ca 2 minuter, eller tills löken är gyllenbrun.
  3. Precis innan du tar av stekpannan från plattan tillsätter du persilja. Rör om och häll sedan över i en egen skål.

Potatis och morötter fort.

  1. Lägg morötterna i en ugnsfast form, stor nog så potatisen också får plats.
  2. Blanda ihop potatisen tillsammans med vitlöksoljan i en egen skål tills alla potatisar har fått olja på sig.
  3. Häll sedan över potatisen i den ugnsfasta formen.

Kyckling

  1. Krydda kycklingen med salt och peppar.
  2. Stek kycklingen i en stekpanna med olja, eller smör. Går bra med båda också. Stek ca 5 minuter på varje sida om det är stora kycklingfiléer, 2 minuter om det är små. Ytan skall vara fint gyllenbrun.
  3. Lägg kycklingen i en egen ugnsfast form, häll sedan på öl och vatten.
  4. Ställ in både formen med rotfrukterna och kycklingen i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter, eller tills kycklingen nått 75 grader och potatisen är mjuk.

Vegetariska biffar

  1. Mosa kikärtor med en potatispress. Lägg i en bunke med resten av ingredienserna, förutom ströbrödet. Rör om väl och forma till biffar.
  2. Vänd biffarna i pankoströbröd och stek i olja tills de är frasiga och gyllene. Låt rinna av på galler eller hushållspapper.

Svampsås

  1. Hacka löken och skiva svampen.
  2. Värm upp smöret och oljan i en stekpanna. Lite varmare än mediumvärme är lagom att steka i.
  3. Lägg i svamp och lökblandningen, stek ca 5 minuter. Tillsätt salt, peppar, socker och timjan. Stek ytterligare 5 minuter tills svampen fått fin brun färg.
  4. Tag av lite svamp från stekpannan i en skål och spara till senare för garnering om du vill.
  5. Sänk värmen till medium på plattan. Strö över mjölet på svampen i stekpannan och rör om tills det inte finns några mjölklumpar. Häll på matlagningsgrädden och buljongen.
  6. Låt koka upp till en sås ca 5-10 minuter och smaka av. Tillsätt med buljong, salt och peppar efter smak.