Frölimpa med ärtor

Frölimpa med ärtor

Av: Mia Clase, Lina Nertby Aurell

Från: Malou efter tio

12 ingredienser

4 h

"Gör gärna dubbel sats (i två separata formar), skär upp i skivor och förvara i frysen - perfekt frukost eller mellanmål för näringsjägare." /Mia Clase och Lina Nertby Aurell

Ingredienser

portioner limpa
  • 1 dl gula ärtor, torkade men blötlagda i minst 12 timmar
  • 2 morötter
  • 1 dl valnötter
  • 2 dl pumpakärnor
  • 1 dl hampafrön
  • 1 dl linfrön
  • 3 dl havregryn
  • 0,5 dl chiafrön
  • 0,5 dl fiberhusk
  • 2 tsk salt
  • 3 dl vatten
  • 0,5 dl rapsolja, kallpressad

Gör så här

  1. Skölj av ärterna på nytt och rnixa dem till ett smul. Riv morötterna fint. Grovhacka valnötterna.
  2. Blanda samtliga ingredienser förutom vatten och olja.
  3. Koka upp vatten och häll ner i den torra blandningen till sammans med oljan, knåda ihop väl till en kompakt deg.
  4. Klä en avlång brödform med bakplåtspapper. Vänd ner degen och tryck till ordentligt så att du får en fast limpa. Låt degen ta en siesta på köksbänken i rumstemperatur i minst 2 timmar.
  5. Värm ugnen till 150 grader. Grädda brödet mitt i ugnen i cirka 2 timmar. Stjälp ut brödet och ställ tillbaka på ugnsgallret. Baka i ytterligare 30 minuter, tills brödet har fått en hård skorpa runt om.
  6. Låt brödet svalna helt innan du skär upp det.