0,5 dl majsstärkelse (eller potatismjöl för extra krispighet)
ev ca 0,5 krm bakpulver (för extra puffighet) [1 nypa]
2 dl kolsyrat vatten, iskallt
Fritering
olja
ca 0,5 krm salt [1 nypa]
Servering
sojaponzu
Gör så här
Zucchiniblommor
Skölj zucchiniblommorna försiktigt och torka av dem på hushållspapper.
Ta bort ståndaren inuti blomman om det är en hanblomma, den kan nämligen vara besk.
Tempurasmet
Fyll en större bunke med isvatten och ställ en annan bunken ovanpå (det är viktigt att hålla smeten kall hela tiden).
Blanda mjöl, majsstärkelse och eventuellt bakpulver i en skål.
Tillsätt iskallt kolsyrat vatten. Rör snabbt och lätt ihop smeten med en gaffel eller ätpinnar. Överarbeta inte smeten. Smeten ska vara lite klumpig och inte helt slät, det ger den klassiska fluffiga texturen.
Fritering
Hetta upp neutral olja till ca 170–180 grader.
Doppa zucchiniblommor i tempurasmeten.
Fritera sedan blommorna i 1–2 minuter tills de är gyllene och krispiga.
Låt rinna av på hushållspapper och salta lätt.
Se till att tempurasmeten håller sig kall hela tiden. När kylan från smeten möter den heta oljan ger det ett perfekt fras.