Friterade zucchiniblommor i krispig tempurasmet

NYHET
Friterade zucchiniblommor i krispig tempurasmet
Foto: TV4
Frida Ronge
Frida Ronge

Friterade zucchiniblommor i krispig tempurasmet

8 ingredienser

30 min

Friterade zucchiniblommor i krispig tempurasmet är ett festligt och gott tilltugg att njuta av.

Ingredienser

portioner

Zucchiniblommor

  • zucchiniblomma

Tempurasmet

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl majsstärkelse (eller potatismjöl för extra krispighet)
  • ev ca 0,5 krm bakpulver (för extra puffighet) [1 nypa]
  • 2 dl kolsyrat vatten, iskallt

Fritering

  • olja
  • ca 0,5 krm salt [1 nypa]

Servering

  • sojaponzu

Gör så här

Zucchiniblommor

  1. Skölj zucchiniblommorna försiktigt och torka av dem på hushållspapper.
  2. Ta bort ståndaren inuti blomman om det är en hanblomma, den kan nämligen vara besk.

Tempurasmet

  1. Fyll en större bunke med isvatten och ställ en annan bunken ovanpå (det är viktigt att hålla smeten kall hela tiden).
  2. Blanda mjöl, majsstärkelse och eventuellt bakpulver i en skål.
  3. Tillsätt iskallt kolsyrat vatten. Rör snabbt och lätt ihop smeten med en gaffel eller ätpinnar. Överarbeta inte smeten. Smeten ska vara lite klumpig och inte helt slät, det ger den klassiska fluffiga texturen.

Fritering

  1. Hetta upp neutral olja till ca 170–180 grader.
  2. Doppa zucchiniblommor i tempurasmeten.
  3. Fritera sedan blommorna i 1–2 minuter tills de är gyllene och krispiga.
  4. Låt rinna av på hushållspapper och salta lätt.
  5. Se till att tempurasmeten håller sig kall hela tiden. När kylan från smeten möter den heta oljan ger det ett perfekt fras.

Servering

  1. Servera med ponzusoja.