Friterad strömming à la Morberg

14 röster
30 m

Du behöver

  • 16 färska strömmingar, hela
  • 1 l frityrolja
  • 0,5-1 dl grovt salt
  • gräslök

Servering

  • 1 citronhalva per person
  • 1 klick majonnäs (efter smak)

Gör så här

  1. Rensa strömmingarna och ta bort huvudet men låt ryggbenet sitta kvar. Skölj dem och vänd dem i det grova saltet och låt ligga ett tag.
  2. Värm oljan till 180 grader i en stor gjutjärnsgryta. OBS se till att ha locket till kastrullen i närheten så att du snabbt kan stänga av värmen och lägga på locket om oljan kokar över eller fattar eld.
  3. Släpp försiktigt ner strömningen i oljan och fritera dem gyllenbruna. Se till att de inte fastnar i varandra. Lägg i några gräslöksstrån mot slutet. När strömmingarna är gyllenbruna, ta upp dem och lät rinna av på hushållspapper.
  4. Servera genast med pressad citronsaft och gärna majonnäs.
20 oktober 2016