Friterad strömming à la Morberg

11 röster
30 m

Du behöver

  • 16 medelstora färska hela strömmingar
  • 1 l frityrolja
  • 0,5-1 dl grovt salt
  • gräslök

Servering

  • 1 citronhalva per person
  • 1 klick majonnäs, efter tycke och smak

Gör så här

  1. Rensa strömmingarna och ta bort huvudet men låt ryggbenet sitta kvar. Skölj dem och vänd dem i det grova saltet och låt ligga ett tag.
  2. Värm oljan till 180 grader i en stor gjutjärnsgryta. OBS se till att ha locket till kastrullen i närheten så att du snabbt kan stänga av värmen och lägga på locket om oljan kokar över eller fattar eld.
  3. Släpp försiktigt ner strömningen i oljan och fritera dem gyllenbruna. Se till att de inte fastnar i varandra. Lägg i några gräslöksstrån mot slutet. När strömmingarna är gyllenbruna, ta upp dem och lät rinna av på hushållspapper.
  4. Servera genast med pressad citronsaft och gärna majonnäs.
20 oktober 2016
Box på köpet

laddar fler recept

Laddar fler recept