Friterad saltgurka med chiliaioli & rädisor

Friterad saltgurka med chiliaioli & rädisor
Foto: Tv4

Friterad saltgurka med chiliaioli & rädisor

Av: Linnéa - Kristianstad

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

25 m

Smakrik förrätt på friterad saltgruka som serveras med en hemgjord chiliaioli och skivade rädisor.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Friterad saltgurka:

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1-1,5 dl mjölk
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk paprika
  • 1 tsk malen svartpeppar
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 2 tsk örter provencale
  • 2 tsk grillkrydda
  • 6 saltgurkor [3 halvor/pers]
  • 2-3 dl ströbröd
  • 4-5 dl rapsolja, för fritering
  • 12 rädisor, skivade

Chiliaioli:

  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 2 äggulor
  • 1,5 dl rapsolja
  • 0,5 dl olivolja
  • 2-4 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 tsk chilipeppar

Gör så här

Friterad saltgurka

  1. Blanda vetemjölet med ägget och tillsätt därefter mjölk under omröring tills du får en lagom fast smet (den ska varken vara kletig eller rinnig).
  2. Därefter tillsätter du bakpulver och kryddorna (paprika, svartpeppar, cayennepeppar, vitlökspulver, lökpulver, franska örter och grillkrydda). Rör om.
  3. Skär sedan saltgurkorna på mitten och doppa varje halva i smeten och lägg dem sedan på en tallrik och häll ströbröd över dem så att de får en jämn panering.
  4. Värm upp rapsoljan i en kastrull och lägg därefter försiktig i varje gurkhalva. (3–4 halvor åt gången). När de har fått en gyllenbrun färg är de klara (cirka efter 1–2 min. i den varma oljan).

Chiliaioli

  1. Alla ingredienserna måste vara rumsvarma.
  2. Rör ihop dijonsenapen, äppelcidervinägern och äggulorna i en skål.
  3. Tillsätt därefter rapsoljan och olivoljan droppvis och sedan i en tunn stråle under kraftig vispning.
  4. Pressa i vitlöksklyftorna. Smaksätt med salt, cayennepeppar, vitpeppar och chilipeppar.
  5. Servera de friterade saltgurkorna med chiliaioli och skivade rädisor.