Friterad fläsksida

koket.se
Friterad fläsksida
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Friterad fläsksida

7 ingredienser

1 h

"Klassisk julmat all ära men det går ju att variera det. Här gör vi en frasigt friterad färsk fläsksida som är riktigt god tillsammans med rödkåls-”Waldorf”. /Erik Videgård

Se Erik Videgård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 500 g fläsksida (färsk)
  • 40 g färsk ingefära, oskalad
  • 2 salladslökar
  • 2 msk senap (fransk)
  • 3 msk majsstärkelse
  • 2 ägg, uppvispade
  • 4 msk pankoströbröd (ströbröd av vete eller majs)

Gör så här

  1. Lägg fläsksidan i en gryta med vatten, låt vattnet koka upp och skumma väl.
  2. Lägg ner ingefäran och salladslöken i vattnet och låt fläsket sjuda i 40 minuter.
  3. Ta upp fläsket och lägg det i press i kylen över natten.
  4. Skär upp fläsksidan i ”balkar” där längden är sidans bredd och omkretsen är sidans höjd, bör bli cirka 25 x 5 x 5 cm.
  5. Pensla balkarna med fransk senap.
  6. Skaka balkarna i en plastpåse med majsstärkelse. Vänd därefter balkarna i uppvispat ägg och klappa in dem med pankoströbröd. Låt vila i 20 minuter så pankoströbrödet sätter sig.
  7. Fritera fläsksidan i olja som är 190 grader tills den är gyllenbrun. Låt vila i 10 minuter innan du skär upp dem i 4 mm skivor.