Fritera och kryddglaserade kycklingvingar

Kocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind

Fritera och kryddglaserade kycklingvingar

20 ingredienser

30 m

Fritera och kryddglaserade kycklingvingar med shitake och sesam är ett perfekt tillbehör till middagen eller att servera på grillkvällen!

Ingredienser

portioner4 - 6

Sås

  • 1 dl vatten
  • 1 shiitakesvamp, torkad
  • 2 msk Kikkoman sojasås
  • 2 msk rörsocker
  • 2 msk sweet chilisås
  • 1-2 tsk chiliflakes (gärna koreanska)
  • 1 tsk sriracha (eller gouchang pasta)
  • 1 cm stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • 3 kardemummakapslar
  • 1 msk vitlök, hackad
  • 1 msk färsk ingefära, hackad
  • 1-2 msk risvinäger

Kycklingvingar

  • 1 kg kycklingvinge
  • frityrolja (till fritering)
  • majsstärkelse

Servering och topping

  • 2 msk sesamfrön, rostade
  • 2 msk färsk koriander, skuren
  • 2 msk salladslök, skuren och sköljd
  • 3 msk jordnötter, krossade

Gör så här

Sås

  1. Slå 1 dl kokande vatten över svampen eller precis så det täcker. Låt svampen dra 10 minuter i vattnet.
  2. Koka ihop svampspadet tills hälften återstår. Hacka svampen fint.
  3. Blanda alla ingredienser och koka tills hälften återstår. Smaka av med mer syra, hetta och eventuellt salt. Ta upp de torkade kryddorna.

Kycklingvingar

  1. Klipp vingarna, ta bort den yttersta vingtippen och spara till något annat. Klipp vingen i två delar på mitten genom leden. Skölj vingarna och torka dem torra på papper.
  2. Hetta upp frityrolja till ca 150 grader. Lägg vingarna i en plastpåse och skaka dem med maizena. Häll av det överflödiga så de är lätt täckta.
  3. Fritera vingarna i ca 10 minuter, tills de får bra färg. Fyll inte på för mycket på en gång utan gör hellre två gånger.
  4. Lägg vingarna på ett galler och låt vila i några minuter. Fritera sedan en andra gång för att få riktigt krispig yta, ca 5 minuter eller tills färgen blir bra.

Servering och topping

  1. Häll över kycklingvingarna i en bunke och glasera snabbt med såsen. Strö över toppingen och ät genast!