Fritera och kryddglaserade kycklingvingar
Fritera och kryddglaserade kycklingvingar
20 ingredienser
30 m
Fritera och kryddglaserade kycklingvingar med shitake och sesam är ett perfekt tillbehör till middagen eller att servera på grillkvällen!
Ingredienser
Sås
- 1 dl vatten
- 1 shiitakesvamp, torkad
- 2 msk Kikkoman sojasås
- 2 msk rörsocker
- 2 msk sweet chilisås
- 1-2 tsk chiliflakes (gärna koreanska)
- 1 tsk sriracha (eller gouchang pasta)
- 1 cm stjärnanis
- 1 kanelstång
- 3 kardemummakapslar
- 1 msk vitlök, hackad
- 1 msk färsk ingefära, hackad
- 1-2 msk risvinäger
Kycklingvingar
- 1 kg kycklingvinge
- frityrolja (till fritering)
- majsstärkelse
Servering och topping
- 2 msk sesamfrön, rostade
- 2 msk färsk koriander, skuren
- 2 msk salladslök, skuren och sköljd
- 3 msk jordnötter, krossade
Gör så här
Sås
- Slå 1 dl kokande vatten över svampen eller precis så det täcker. Låt svampen dra 10 minuter i vattnet.
- Koka ihop svampspadet tills hälften återstår. Hacka svampen fint.
- Blanda alla ingredienser och koka tills hälften återstår. Smaka av med mer syra, hetta och eventuellt salt. Ta upp de torkade kryddorna.
Kycklingvingar
- Klipp vingarna, ta bort den yttersta vingtippen och spara till något annat. Klipp vingen i två delar på mitten genom leden. Skölj vingarna och torka dem torra på papper.
- Hetta upp frityrolja till ca 150 grader. Lägg vingarna i en plastpåse och skaka dem med maizena. Häll av det överflödiga så de är lätt täckta.
- Fritera vingarna i ca 10 minuter, tills de får bra färg. Fyll inte på för mycket på en gång utan gör hellre två gånger.
- Lägg vingarna på ett galler och låt vila i några minuter. Fritera sedan en andra gång för att få riktigt krispig yta, ca 5 minuter eller tills färgen blir bra.
Servering och topping
- Häll över kycklingvingarna i en bunke och glasera snabbt med såsen. Strö över toppingen och ät genast!