Skinkstek med äppeltoner och pepparrot
Skinkstek med äppeltoner och pepparrot
12 ingredienser
En liten skinkstek från Nibble gård är söndagsfavoriten för mig. Äpple och pepparrot äter man ofta i Österrike, där inspirationen till den här rätten är hämtad. /Fredrik Eriksson - Receptet kommer från Hela årets kokbok.
Ingredienser
- 1 kg skinkstek
- 30 g smör
- salt (efter smak)
- vitpeppar, nymald (efter smak)
- 2 msk dijonsenap
- 2 äpple, gärna Ingrid Marie
- 0,5 äppeljuice
- 2 dl grönsaksbuljong
- 6 mandelpotatisar, skalade och klyftade
- 1 knippe salladslök, grovt skuren
Till servering
- färsk pepparrot, nyriven
- äppelmos
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Bryn köttet i smör i en stekpanna på hög temperatur så att det får en fin yta.
- Salta, peppra och pensla steken med dijonsenap.
- Skala och riv äpplena och lägg i botten på en ugnsfast form.
- Lägg steken ovanpå.
- Häll buljong och juice runt steken.
- Låt stå i ugnen ca 1 timme.
- Fördela potatisklyftor och lök runt steken efter en timme och fortsätt steka i ugnen ytterligare ca 30 minuter eller tills köttet är 80–85 grader.