Skinkstek med äppeltoner och pepparrot

Skinkstek med äppeltoner och pepparrot
Foto: Magnus Skoglöf
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Skinkstek med äppeltoner och pepparrot

27

12 ingredienser

En liten skinkstek från Nibble gård är söndagsfavoriten för mig. Äpple och pepparrot äter man ofta i Österrike, där inspirationen till den här rätten är hämtad. /Fredrik Eriksson - Receptet kommer från Hela årets kokbok.

Läs mer om Hela årets kokbok

Ingredienser

portioner4
  • 1 kg skinkstek
  • 30 g smör
  • salt (efter smak)
  • vitpeppar, nymald (efter smak)
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 äpple, gärna Ingrid Marie
  • 0,5 äppeljuice
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • 6 mandelpotatisar, skalade och klyftade
  • 1 knippe salladslök, grovt skuren

Till servering

  • färsk pepparrot, nyriven
  • äppelmos

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Bryn köttet i smör i en stekpanna på hög temperatur så att det får en fin yta.
  3. Salta, peppra och pensla steken med dijonsenap.
  4. Skala och riv äpplena och lägg i botten på en ugnsfast form.
  5. Lägg steken ovanpå.
  6. Häll buljong och juice runt steken.
  7. Låt stå i ugnen ca 1 timme.
  8. Fördela potatisklyftor och lök runt steken efter en timme och fortsätt steka i ugnen ytterligare ca 30 minuter eller tills köttet är 80–85 grader.