Fänkålssoppa

Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Fänkålssoppa

8

16 ingredienser

1h

Fänkålens speciella, lite lakritsaktiga smak passar perfekt till soppor och sallader. Det här är ett recept på en len och mild fänkålssoppa och sallad med ugnsbakade tomater.

Ingredienser

  • 200 g fänkål
  • 2 dl vitt vin
  • 1 schalottenlök
  • 1 l hönsbuljong (eller kalvbuljong)
  • 1 dl vispgrädde
  • salt
  • vitpeppar
  • ev 1 msk pernod

Fänkålssallad:

  • 100 g fänkål
  • 0,5 tsk gourmetsalt
  • 1 citron
  • olivolja
  • 5 körsbärstomater
  • 1 knippe dill
  • 10 oliver
  • 1 tsk strösocker

Gör så här

  1. Förbered salladen: Sätt ugnen på 100 grader. Dela tomaterna på mitten, lägg dem på en plåt och strö lite salt och socker över. Baka dem i ugnen cirka en timme.
  2. Gör soppan: Skölj den färska fänkålen och skär bort kvistarna. Strimla sedan ner den. Skala och hacka schalottenlöken och svetta med fänkålen i en kastrull med olja eller smör.
  3. Fyll på med vitt vin och höns- eller kalvbuljong. Låt koka tills fänkålen är mjuk (cirka 30 minuter).
  4. Kör blandningen i en blender och passera eventuellt genom en sil.
  5. Häll upp soppan i kastrullen igen tillsammans med grädden och koka upp. Smaka av med salt och peppar och några stänk Pernod. Soppan ska ha tunn konsistens.
  6. Fortsätt med salladen: Strimla fänkålen tunt på mandolin. Lägg i en skål och pressa citronsaft och ringla olivolja över. Marinera fänkålen en stund.
  7. Blanda oliver och de ugnsbakade tomaterna med dill och fänkål vid servering.