Frasiga kroketter

Foto: Tv4
Frasiga kroketter
23 ingredienser
30 m
Frasiga kroketter med padrones och vitlöksmajonnäs är en festlig förrätt. Kanske något att testa redan till helgen?
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Kroketter
- 500 g kokt potatis
- 250 g mozzarellaost
- 4 salladslökar
- 1 dl mjölk
- paprikapulver
- grillkrydda
- cayennepeppar
- salt
- peppar
- 2 klyftor vitlök
- vetemjöl (till panering)
- ägg (till panering)
- pankoströbröd (till panering)
- olja (till fritering)
Servering
- 2 dl majonnäs
- 1 klyfta vitlök
- 1,5 msk citronsaft
- sweet chilisås (eller tabasco)
- olivolja
- 200 g pimiento de padrón
- flingsalt
- persilja (till servering)
- citron (till servering)
Gör så här
Kroketter
- Skala och koka potatisen i saltat vatten.
- Skär mozzarellan i småbitar och finhacka salladslöken.
- Mosa potatisen och blanda med mjölk samt kryddor. Smaka av med salt och peppar.
- Blanda i osten, salladslök och riven vitlök i moset.
- Forma små bollar av smeten. Vänd bollarna först i mjöl sedan uppvispat ägg och slutligen panko.
- Värm olja till 180 grader i en tjockbottnad kastrull.
- Fritera bollarna, några i taget, tills de är gyllenbruna. Låt svalna på galler.
Servering
- Blanda majonnäs, pressad vitlök och citronsaft. Smaka av med sweet chilisås.
- Stek pimientos med lite olivolja i varm panna tills de fått rejält med färg (de ska nästan vara svarta). Strö över flingsalt.
- Servera kroketterna och padrones med vitlöksmajonnäsen. Garnera med persilja och citronklyftor.