Frasiga kroketter

Frasiga kroketter
Foto: Tv4

Frasiga kroketter

Av: Joachim - Vänersborg

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

30 m

Frasiga kroketter med padrones och vitlöksmajonnäs är en festlig förrätt. Kanske något att testa redan till helgen?

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kroketter

  • 500 g kokt potatis
  • 250 g mozzarellaost
  • 4 salladslökar
  • 1 dl mjölk
  • paprikapulver
  • grillkrydda
  • cayennepeppar
  • salt
  • peppar
  • 2 klyftor vitlök
  • vetemjöl (till panering)
  • ägg (till panering)
  • pankoströbröd (till panering)
  • olja (till fritering)

Servering

  • 2 dl majonnäs
  • 1 klyfta vitlök
  • 1,5 msk citronsaft
  • sweet chilisås (eller tabasco)
  • olivolja
  • 200 g pimiento de padrón
  • flingsalt
  • persilja (till servering)
  • citron (till servering)

Gör så här

Kroketter

  1. Skala och koka potatisen i saltat vatten.
  2. Skär mozzarellan i småbitar och finhacka salladslöken.
  3. Mosa potatisen och blanda med mjölk samt kryddor. Smaka av med salt och peppar.
  4. Blanda i osten, salladslök och riven vitlök i moset.
  5. Forma små bollar av smeten. Vänd bollarna först i mjöl sedan uppvispat ägg och slutligen panko.
  6. Värm olja till 180 grader i en tjockbottnad kastrull.
  7. Fritera bollarna, några i taget, tills de är gyllenbruna. Låt svalna på galler.

Servering

  1. Blanda majonnäs, pressad vitlök och citronsaft. Smaka av med sweet chilisås.
  2. Stek pimientos med lite olivolja i varm panna tills de fått rejält med färg (de ska nästan vara svarta). Strö över flingsalt.
  3. Servera kroketterna och padrones med vitlöksmajonnäsen. Garnera med persilja och citronklyftor.