Frasiga fish ’n’ chips med frityrsmet på öl

Frasiga fish ’n’ chips med frityrsmet på öl
Foto: Köket.se
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Frasiga fish ’n’ chips med frityrsmet på öl

18

5 steg att laga

13 ingredienser

Inget går upp mot riktigt frasiga fish ’n’ chips med remouladsås. Gör frityrsmeten till fisken på vetemjöl, maizena och öl.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 600-800 g torsk (eller sej eller kolja)
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 l frityrolja

Frityrsmet

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk majsstärkelse
  • 1,5 dl ljus öl
  • 1 krm dragon
  • 1 krm dillfrö
  • 0,5 citron, saften
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Blanda nästan allt vetemjöl med allt maizena och bakpulver i en skål.
  2. Rör försiktigt ner öl, dragon, dillfrön och citronsaften i mjölblandningen till en slät smet. Salta och peppra och låt smeten svälla i ca 15-20 minuter.
  3. Dela fiskfiléerna i jämnstora bitar, ca 12-15 st.
  4. Hetta upp oljan till 160 grader i en kastrull med höga kanter. (Ha locket nära till hands om det skulle börja brinna eller koka över).
  5. Vänd fiskbitarna i mjöl och sedan i frityrsmeten. Fritera dem gyllenbruna, cirka 5 minuter.