Frasig äppelpaj med filodeg

POPULÄRT
koket.se
Frasig äppelpaj med filodeg
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Frasig äppelpaj med filodeg

5 ingredienser

40 min

Minipajer på frasig filodeg fyllda med äppelkompott på brynt smör. Perfekta att packa in i smörpapper och ta med på utflykten.

logo
Tea Malmegård 2016

Se Tea Malmegård laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 4 ark filodeg
  • 100 g smör, brynt
  • 60 g rörsocker, strö
  • ca 3 äpplen, röda svenska skalade
  • 2 g malen kanel

Gör så här

  1. Skala och kärna ur äpplena. Skär äpplena i ca 1 cm stora tärningar.
  2. Lägg äppeltärningar i en kastrull tillsammans med kanelen och koka under lock i ca 5-7 minuter. Rör om då och då.
  3. Sätt ugnen på 190 grader, varmluft.
  4. Bryn smöret.
  5. Lägg ett ark filodeg på en stor skärbräda.
  6. Pensla med smör och strö över socker.
  7. Lägg över ett nytt ark filodeg och pensla med brynt smör och socker. Upprepa med de resterande arken filodeg.
  8. Skär filodegen i 6 delar.
  9. Fördela äppelkompotten centrerat på varje filodegsruta och vik in ändarna.
  10. Pensla med smör undertill så att degen fäster och även ovanpå.
  11. Lägg pajerna på en plåt med bakplåtspapper med skarvarna mot plåten. Strö lite socker över ovansidan.
  12. Grädda i mitten på ugnen i ca 20 minuter.

Glöm inte att matsortera skal från äpplena för en mer hållbar matlagning, och njut av dina frasiga äppelpajer. /Köket-redaktionen