Frasig äppelpaj med filodeg
Frasig äppelpaj med filodeg
5 ingredienser
40 min
Minipajer på frasig filodeg fyllda med äppelkompott på brynt smör. Perfekta att packa in i smörpapper och ta med på utflykten.
Se Tea Malmegård laga receptet

Ingredienser
- 4 ark filodeg
- 100 g smör, brynt
- 60 g rörsocker, strö
- ca 3 äpplen, röda svenska skalade
- 2 g malen kanel
Gör så här
- Skala och kärna ur äpplena. Skär äpplena i ca 1 cm stora tärningar.
- Lägg äppeltärningar i en kastrull tillsammans med kanelen och koka under lock i ca 5-7 minuter. Rör om då och då.
- Sätt ugnen på 190 grader, varmluft.
- Bryn smöret.
- Lägg ett ark filodeg på en stor skärbräda.
- Pensla med smör och strö över socker.
- Lägg över ett nytt ark filodeg och pensla med brynt smör och socker. Upprepa med de resterande arken filodeg.
- Skär filodegen i 6 delar.
- Fördela äppelkompotten centrerat på varje filodegsruta och vik in ändarna.
- Pensla med smör undertill så att degen fäster och även ovanpå.
- Lägg pajerna på en plåt med bakplåtspapper med skarvarna mot plåten. Strö lite socker över ovansidan.
- Grädda i mitten på ugnen i ca 20 minuter.
Glöm inte att matsortera skal från äpplena för en mer hållbar matlagning, och njut av dina frasiga äppelpajer. /Köket-redaktionen