Hemligheten bakom en lyckad löksoppa är låta löken tillagas långsamt i under lock. Bjud soppan med en vegansk bearnaise gjord på kikärtor och ett dubbelgratinerat ostbröd.
Skala, halvera och skiva löken fint. Bryn löken långsamt i olja, minst 1 timme, i en tjockbottnad kastrull tills den blir djupt gyllenbrun. Bryn under lock och rör med jämna mellanrum.
Tillsätt vinet och låt det koka in i löken. Tillsätt timjan, lagerblad och buljong. Koka till simmig och mustig konsistens utan lock. Smaka av med salt och peppar.
Gratinerat bröd
Sätt ugnen på 225 grader, grill.
Lägg brödskivorna på en plåt. Riv osten. Fördela hälften av osten på brödskivorna och lite olja.
Gratinera i övre delen av ugnen ca 5 minuter. Tag ut och riv på kall ost för ett andra lager.
Vegansk bearnaise
Lägg lök och vinäger i en liten kastrull. Låt vinägern koka in i löken.
Värm matoljan lätt i en kastrull.
Mixa kikärtorna (med spadet) tillsammans med vinägerkokt lök och mortlade fänkålsfrön.
Tillsätt den varma oljan i en tunn stråle under fortsatt mixning. Tillsätt även den kallpressade rapsoljan. Konsistensen på såsen ska bli som på en majonnäs. Tillsätt ev lite vatten om den blir för tjock.
Blanda ner örter och smaka av med salt och peppar. Spara det som blir över till knäckemacka på
morgonen.
Servering
Häll upp soppan i soppterriner. Lägg brödet i soppterrinen och servera med kikärtsbearnaise.