Franks tomatsoppa och hälsoshot

Franks tomatsoppa och hälsoshot
Foto: TV4

Franks tomatsoppa och hälsoshot

Av: Anna - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

30m

Fördrink, med mycket ingefära, följs av värmande tomatsoppa smaksatt med kardemumma och parmesanost.

Dryckesförslag: Ekologisk Riesling från Österrike "Jurtschitsch Langenlois Jurtschitsch Grüner Veltliner , 2015"
Alkoholfritt alternativ "Jacob's Creek UnVined Riesling , 2015"

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Fördrink - Hälsoshot

  • 1 l vatten
  • 50 g ingefära
  • 1 citron
  • 3 msk honung, flytande
  • 16 cl vodka

Franks tomatsoppa

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk matlagningsvin
  • 800 g tomat
  • 2 msk grönsaksbuljong [eller 2 tärningar]
  • 3-5 dl vatten
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 1 dl grädde (kan ersättas med mjölk, eller uteslutas helt vid laktosintolerans)
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 dl parmesanost, riven

Tillbehör

  • 2 dl parmesanost, riven
  • grissini

Gör så här

Fördrink - Hälsoshot

  1. Koka upp vattnet och låt svalna till 62 grader.
  2. Riv ingefäran grovt och lägg i vattnet. Låt dra i 20 minuter.
  3. Sila genom duk och krama ur ingefäran ordentligt.
  4. Tillsätt saften från 1 pressad citron
. Låt svalna till 40 grader
.
  5. Söta med flytande honung efter smak. Ställ kallt.

Servering

  1. Servera som kall shot som den är – eller med 4 cl vodka per person.
  2. Spara en shot till morgonen efter kalaset – då utan vodka.

Franks tomatsoppa

  1. Hacka löken och bryn i smör på medelhög temperatur ca 3 minuter.
  2. När löken fräst, ha i matlagningsvinet och låt det koka upp snabbt.
  3. Dela tomaterna i klyftor och lägg i kastrullen tillsammans med buljong och vatten, börja med lite och späd efter behov.
  4. Koka upp och låt puttra.
  5. Tillsätt krossade kardemummakärnor och låt koka i ca 20 minuter.
  6. Mixa soppan, koka upp igen med grädde och salt och peppar efter smak.
  7. Avsluta med att röra ned parmesanosten.

Servering

  1. Servera den varma soppa med extra parmesan och grissini vid sidan om.