Köttbullar med potatispuré, pressgurka och rårörda lingon

Köttbullar med potatispuré, pressgurka och rårörda lingon
Foto: TV4
Niclas Wahlgren
Niclas Wahlgren

Köttbullar med potatispuré, pressgurka och rårörda lingon

1

30 ingredienser

Husmanskost när den är som bäst.

Ingredienser

portioner

Köttbullar

  • 700 g blandfärs
  • 1 ägg
  • 1 dl grädde
  • 1 dl skogaholmslimpa
  • 1,5 tsk strösocker
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar, nymald
  • 1 krm malen kryddpeppar, nymald
  • 1 krm malen ingefära
  • 2 schalottenlökar

Gräddsås

  • stekskyn från köttbullarna
  • 2 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 1 msk viltbuljong
  • salt
  • peppar

Potatispuré

  • 6 potatisar
  • 0,5 blomkål
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • 1 krm muskot
  • 2 tsk salt

pressgurka

  • 1 gurka
  • 2 msk ättiksprit 12 %
  • 2 msk strösocker
  • 1 dl vatten
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 msk senapsfrö
  • 1 tsk salt
  • 2 msk dill, hackad

Gör så här

  1. Köttbullar: Blanda smulad skogaholmslimpa med 1 dl grädde och låt svälla lite.
  2. Tillsätt ägg, kryddor och löken i brödsblandningen och blanda ned färsen. Rulla små köttbullar på ett fat. Bryn köttbullarna i smör tills de får en fin brun färg. Lägg över bullarna på ett fat.
  3. Gräddsås: Vispa ur stekpannan med 1 dl vatten och blanda i 2 dl grädde och viltbuljongen. Låt småputtra i 5 minuter, red av såsen till önskad konsistens.
  4. Smaka av med salt och svartpeppar och lägg tillbaka köttbullarna och låt bli varmt.
  5. Potatispuré: Koka potatisen tillsammans med blomkålen till den är riktigt mjuk, ca 25 min.
  6. Mosa allt med potatispress och rör först ner smör och därefter mjölken. Krydda sen av efter smak.
  7. Pressgurka: Skala en hel gurka och riv tunt med tex osthyvel.
  8. Rör samman alla ingredienser i en bunke och lägg i gurkan. Lägg ett mindre fat i bunken så gurkan hamnar under press och låt stå i kyl ca 25 min.