Focacciamacka med ricotta

NYHET
Focacciamacka med ricotta
Foto: TV4

Focacciamacka med ricotta

16 ingredienser

1 h + jäsning

En matig macka av focacciabröd med smaksatt ricotta och mortadella är en riktig fullträff!

Ingredienser

Håll skärmen tänd
sats

Focacciadeg (1 långpanna)

  • 900 ml vatten, ljummet
  • 25 g jäst
  • 1 kg vetemjöl
  • ev 150 g surdeg (valfritt, kan ersättas med 50 ml extra vatten + 50 g mjöl)
  • 25 g salt
  • ca 40 ml olivolja (+ extra till plåt och topping)

Ricottakräm

  • 250 g ricotta
  • salt
  • svartpeppar
  • citronsaft
  • olivolja

Montering

  • mortadella
  • färsk basilika
  • ev olivolja (till pensling, valfritt)
  • ev flingsalt (valfritt)
  • ev fänkålsfrö, rostade (valfritt)

Gör så här

Håll skärmen tänd

Focacciadeg

  1. Lös upp jästen i lite av vattnet.
  2. Blanda i resterande vatten och surdeg.
  3. Tillsätt mjölet gradvis och blanda till en lös deg.
  4. Knåda degen i 8–10 minuter.
  5. Arbeta in salt och olivolja.
  6. Låt degen kalljäsa i 12–18 timmar (eller 1,5–2 timmar i rumstemperatur).
  7. Tryck ut degen i en oljad långpanna och låt jäsa i 1–2 timmar.
  8. Gör dimples (gropar i degen) och ringla över olivolja.
  9. Grädda på 220 grader i 15–20 minuter.
  10. Låt vila 10 minuter och skär sedan upp.

Ricottakräm

  1. Häng eventuellt av ricottan (det är valfritt).
  2. Blanda samman ricotta, salt, peppar, citronsaft och olivolja.
  3. Rör blandningen krämig.

Montering

  1. Skär focaccian i bitar.
  2. Bred på ett generöst lager ricottakräm.
  3. Lägg sedan på mortadella.
  4. Toppa med färsk basilika.
  5. Pensla eventuellt toppen av brödet med en god olivolja och strö över flingsalt samt rostade fänkålsfrön