Focaccia på surdegsstart

Focaccia på surdegsstart

8 ingredienser

30 m + jäsning

Ett riktigt gott bröd med olivolja och rosmarin passar perfekt som tillbehör till middagen eller buffén. Använd en nymatad och potent surdeg för bästa resultat. Om du inte har en surdegsstarter redan så följ gärna Martins recept här på köket.se >>

Ingredienser

portioner4 - 6
 • 700 g vatten
 • 400 g surdegsstart
 • 940 g vetemjöl (med hög glutenhalt och gärna finmalet “tipo 0,0”)
 • 200 g durumvetemjöl
 • 40 g salt
 • rosmarin
 • olivolja
 • flingsalt

Gör så här

 1. Blanda vatten med surdegsstarter och tillsätt slutligen mjölet i en degmixer. Blanda ihop till en deg i några minuter. Degen ska vara kladdig och sedan vila i (autolys) minst 30 minuter, helst 60 minuter.
 2. När degen har vilat så blanda den i degblandaren i 10-15 minuter. Degen ska vara blank, trådig och du ska enkelt kunna "sträcka ut” den utan att den brister. Om degen inte får plats i degblandaren så kör i två omgångar. Tillsätt saltet under de sist 2-3 minutrarna.
 3. Lägg degen i en låda med lock och låt den vila i 30 minuter. Vik sedan degen i "fyrslag". Upprepa detta tre gånger för att bygga upp styrkan på degen.
 4. Låt degen jäsa vid rumstemperatur i ca 1 timme eller till nästan dubbelt så stor storlek. Eller ännu bättre, låt degen jäsa långsamt i kylen till nästa dag.
 5. Häll rikligt med olivolja i botten på en ugnsplåt med kanter och gnid in väl. Häll ut degen med en degskrapa. Tryck ut och dra ut degen i ugnsformen tills den blir ca 2-3 cm tjock. Låt sedan få jäsa en andra gång i ca 1 timme.
 6. Strö över färsk rosmarin och tryck med med alla fingrar hål över hela degen. Grädda på 275 grader tills ytan blir gyllene eller tills den har ca 96-98 grader i mitten.
 7. Skär upp i bitar, droppa över olivolja och strö över flingsalt vid servering. Garnera med några kvistar rosmarin.

Variant 2

 1. Gör som ovan fram till punkt sex. Bred sen tomatsås över degen i ett jämnt lager. Strö över riven ost (parmesan, eller mozzarella), oliver, soltorkade tomater och ansjovis. Tryck ner håll med fingrarna i degen. Grädda på 275 grader tills ytan blir gyllene eller har 96-98 grader i mitten. Servera med några kvistar färsk basilika, ruccola och stänk över olivolja samt lite flingsalt.