Focaccia är ett perfekt bröd att servera som del av en buffé eller när man väntar många gäster. Den här versionen är toppad med en röra på kronärtskocka och salami.
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vatten. Rör tills jästen lösts upp.
Tillsätt olivolja och därefter vetemjöl samt salt tills du har en ganska lös och oljig deg.
Olja en form och lägg degen i formen.
Låt degen jäsa under bakduk i minst 1 timme, men gärna längre eller över natten i kylskåp om du har tid. Då är det viktigt att plasta in degen väl och därefter låta den jäsa utan plast i ca 0,5–1 timme i rumstemperatur innan den bakas i ugnen.
Sätt ugnen på 220 grader.
Häll rikligt med olivolja på brödet och tryck ner fingrarna för att göra små hål som blir goda luftbubblor.
Toppa med flingsalt, svartpeppar, rosmarin och timjan.
Baka brödet i ugnen i ca 30 minuter eller tills focaccian har fått fin yta.
Röra
Hacka kronärtskockor, salami och cornichons i små bitar och lägg i en skål.
Finhacka löken och riv vitlöken.
Rör ihop allt med tomatpuré, riven parmesanost, färsk basilika och persilja.
Pressa över citron, ringla över olivolja, salta och peppra.
Önskar du en starkare röra kan du tillsätta lite färsk chili, chiliflakes eller till exempel sriracha.