Focaccia med jordärtskocka, ölkokt lök, friterad brysselkål samt dragonsmör

Focaccia med jordärtskocka, ölkokt lök, friterad brysselkål samt dragonsmör
Foto: Fabian Olli Johanson
Fabian Olli Johanson
Fabian Olli Johanson

Focaccia med jordärtskocka, ölkokt lök, friterad brysselkål samt dragonsmör

21 ingredienser

Fantastiskt god focaccia med bakad jordärtskocka, vitlök och örter. Serveras med rivet dragonsmör, ölkokt schalottenlök och friterad brysselkål.

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 3 dl vatten, ljummet
  • 4 msk olivolja
  • 25 g jäst
  • 1 msk honung
  • 0,5 krm salt

Garnering

  • 200 g jordärtskocka
  • 1 knippe timjan
  • 1 knippe rosmarin
  • 2 klyftor vitlök, skivade
  • extra virgin olivolja

Ölkokt lök

  • 8 bananschalottenlökar
  • 0,5 dl julöl
  • 1 msk brunt farinsocker
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 25 g smör

Friterad brysselkål

  • 300 g brysselkål
  • 1 l rapsolja

Dragonsmör

  • 1 knippe dragon
  • 150 g smör
  • 1 citron

Gör så här

  1. Koka jordärtskockorna helt mjuka i lättsaltat vatten, och ånga av dem väl.

Dragonsmör

  1. Mixa smör, dragon och zesten från citronen i en matberedare. Smaka av med salt, peppar och lite citronsaft. Lägg smöret på ett bakplåtspapper och rulla ihop det till en korv. Vrid änderna åt motsatt håll till det liknar en smällkaramell, förvara i frysen tills servering.

Foccacia

  1. Blanda ut jästen i det ljumna vattnet tillsammans med honungen, olivoljan och saltet. Tillsätt därefter mjölet lite i taget. Arbeta degen i ca 5 min tills att den har gått ihop fint. Den ska vara relativt lös.
  2. Jäs degen i en bunke, övertäckt med en kökshandduk, i 30 min eller till dubbel storlek.
  3. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  4. Ringla rikligt med olivolja i en ugnsfast form, lägg i degen och platta till den med hjälp av dina fingertoppar till en tjocklek på 1-2 cm.
  5. Krossa jordärtskockorna i mindre bitar och fördela jämt över hela degen. Sprid ut plockad timjan, rosmarin och skivad vitlök. Ringla över lite extra olivolja och avsluta med att salta lite lätt.
  6. Baka focaccian i mellersta delen av ugnen i cirka 10-15 min eller tills gyllenbrun.

Ölkokt lök

  1. Skala och skiva schalottenlöken tunt, hetta upp en stekpanna på medelvärme och bryn löken lätt gyllene. Gå sedan i med socker, vinäger och smör, efter det att smöret har smält. Tillsätt 0,5 dl öl och låt den koka in. Smaka av med salt.

Friterad brysselkål

  1. Börja värm oljan till friteringen. Använd gärna en tjockbottnad gjutjärnsgryta. Att ha ett lock till hands är ett måste vid fritering ifall oljan skulle fatta eld.
  2. Snitta ett kryss på varje brysselkål med hjälp av en kniv. Fritera kålen i oljan, som ska ligga på ungefär 180 grader, tills gyllene bruna. Låt de droppa av på hushållspapper och salta dem väl.

Servering

  1. Presentera anrättning med att skära upp focaccian i portionsbitar och garnera varje bit med lite ölkokt lök, friterad brysselkål och avsluta med att riva det frysta dragonsmöret precis innan servering.