Fläsksvålar med chipotlemajonnäs

Fläsksvålar med chipotlemajonnäs
Foto: Martin Botvidsson

Fläsksvålar med chipotlemajonnäs

12

5 steg att laga

11 ingredienser

Friterade fläsksvålar som serveras med hemslagen chipotlemajonnäs!

Maya Samuelssons dryckestips: 

Cidre Kerné Fruity, Nr 1845, Frankrike

Recept ur boken The Flying Elk - gastropub by Björn Frantzén

Ingredienser

portioner4 portioner

Fläsksvålar

  • 100 g fläsksvål
  • frityrolja

Chipotlemajonnäs

  • vatten, till blötläggning
  • 2-3 chipotlechili, beroende på storlek
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 sats majonnäs, se nedan
  • ca 0,5 dl vatten

Majonnäs

  • 1 äggula
  • 1 tsk ljus vinäger (eller citronsaft)
  • 2 tsk vatten
  • 3 dl neutral rapsolja

Gör så här

  1. Svålar
    Sjud eller ånga fläsksvålen på 100 grader i ca 2 timmar. Tag ut och skrapa bort lite av köttet, men behåll en del av det. Skär i bitar.
  2. Torka på 65 grader i minst 4 timmar, eller tills svålarna är helt torra.
  3. Fritera svålarna på 200 grader i ca 1-2 minuter, de sväller upp mycket. Enklast är om man håller i båda ändarna med pincett.
  4. Chipotlemajonnäs
    Slå kokande vatten på chilin. Lyft upp och skrapa ur kärnorna, stjälkarna och innanmätet. Hacka grovt.
  5. Gör en sats majonnäs i mixern, där du börjar med chili och vatten så du får en pasta i botten innan du börjar slå majonnäsen. Smaka av med chilistyrka, salt och eventuellt extra vinäger.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Cervera header julmys

Så skapar du en stämningsfull jul

Tips!

Läs mer