Fläsksvålar med chipotlemajonnäs

Foto: Martin Botvidsson
Fläsksvålar med chipotlemajonnäs
11 ingredienser
Friterade fläsksvålar som serveras med hemslagen chipotlemajonnäs!
Maya Samuelssons dryckestips:
Cidre Kerné Fruity, Nr 1845, Frankrike
Recept ur boken The Flying Elk - gastropub by Björn Frantzén
Ingredienser
Fläsksvålar
- 100 g fläsksvål
- frityrolja
Chipotlemajonnäs
- vatten, till blötläggning
- 2-3 chipotlechili, beroende på storlek
- 1 tsk chiliflakes
- 1 sats majonnäs, se nedan
- ca 0,5 dl vatten
Majonnäs
- 1 äggula
- 1 tsk ljus vinäger (eller citronsaft)
- 2 tsk vatten
- 3 dl neutral rapsolja
Gör så här
Svålar
- Sjud eller ånga fläsksvålen på 100 grader i ca 2 timmar. Tag ut och skrapa bort lite av köttet, men behåll en del av det. Skär i bitar.
- Torka på 65 grader i minst 4 timmar, eller tills svålarna är helt torra.
- Fritera svålarna på 200 grader i ca 1-2 minuter, de sväller upp mycket. Enklast är om man håller i båda ändarna med pincett.
Chipotlemajonnäs
- Slå kokande vatten på chilin. Lyft upp och skrapa ur kärnorna, stjälkarna och innanmätet. Hacka grovt.
- Gör en sats majonnäs i mixern, där du börjar med chili och vatten så du får en pasta i botten innan du börjar slå majonnäsen. Smaka av med chilistyrka, salt och eventuellt extra vinäger.