• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Fläskkotletter med stekt potatis och waldorfsallad

Fläskkotletter med stekt potatis och waldorfsallad
Foto: TV4
Klara Lind DM
Klara Lind DM

Fläskkotletter med stekt potatis och waldorfsallad

5 steg att laga

21 ingredienser

60 m

Stekta fläskkotletter marinerade i vitlök och rosmarin serveras med stekt potatis och en krämig waldorfsallad.

Recept från finalen i Sveriges mästerkock.

Ingredienser

portioner4 portioner

Fläskkoteletter

  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 3 kvist färsk rosmarin
  • 3 klyfta vitlök
  • 1 citron, zesten
  • 4 fläskkotletter, på ben
  • smör, till stekning

potatis

  • 8 fasta potatisar
  • 1 l kycklingbuljong
  • 1 dl matolja
  • 50 g smör
  • 2 klyfta vitlök, hackade
  • 1 msk färsk rosmarin, finhackad
  • salt
  • peppar

Waldorfsallad

  • 0,5 rotselleri
  • 2 dl valnötter
  • 1 röda vindruvor, klase
  • 2 gröna äpplen
  • 3 dl crème fraîche
  • 1 citron, saften

Gör så här

  1. Marinad
    Mixa olja, salt, rosmarin, vitlök och citronskal till en marinad. Skåra svålet ända ned till köttet och häll i marinaden.
  2. Potatis
    Halvera potatisen och koka i buljongen ca 5 minuter. Ånga av potatisen och stek i olja och smör tillsammans vitlöken. Salta och peppra. Toppa med finhackad rosmarin vid servering.
  3. Waldorfsallad
    Strimla rotsellerin fint. Blanchera i 1 minut, kyl ned i isbad. Sätt ugnen på 175 grader. Rosta valnötterna och vindruvorna på plåt tills nötterna har fått en gyllene färg och druvorna har dragit ihop sig och släppt vätska. Strimla äpplet fint. Blanda alla ingredienser med crème fraiche och citronen. Smaka upp med salt och peppar.
  4. Kotletter
    Stek svålsidan i het panna med olja. Skär sedan upp i fyra bitar och stek på låg värme med smör. I ca 5 minuter på varje sida. Innertemperaturen ska vara mellan 60-70 grader.
  5. Servera kotletterna med waldorfsalladen och potatisen.