Fläskkotletter med mandelpotatispuré och karamelliserad rödlök

POPULÄRT
Fläskkotlett med mandelpotatispuré och karamelliserad rödlök
Foto: TV4
Gillis Thalbäck
Gillis Thalbäck

Fläskkotletter med mandelpotatispuré och karamelliserad rödlök

18 ingredienser

60 m

Örtmarinerade, stekta fläskkotletter med krämig mandelpotatispuré och karamelliserad rödlökRecept från finalen i Sveriges mästerkock

Ingredienser

portioner

Mandelpotatispuré

  • 800 g mandelpotatis
  • 125 g grevéost
  • 1,5 dl grädde
  • 50 g smör

Fläskkotletter

  • 4 fläskkotletter, med ben
  • 0,5 kruka färsk bladpersilja
  • 0,5 kruka färsk timjan
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar
  • smör, till stekning

Karamelliserad rödlök

  • 2 rödlökar
  • smör, till stekning
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • salt

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen.
  2. Hacka persiljan och timjan fint och blanda med riven vitlök samt chiliflakes. Tillsätt olivolja och blanda runt. Gnid och massera in rubben på fläskkotletterna.
  3. Skiva löken i strimlor och stek på hög värme i smör. När löken mjuknat, tillsätt socker och låt det karamelliseras. Slå på vinäger, sänk värmen och låt det koka in under omrörning. Smaka av med salt sen är löken klar.
  4. Riv osten till potatispurén och häll av potatisen. Krossa potatisen och tillsätt både grädde och smör. Blanda ner den rivna osten medan purén är varm, så osten blandas ut ordentligt.
  5. Salta och peppra kotletterna och stek i smör. Spara stekskyn och slå eventuellt i lite buljong för mer skysås.
  6. Servera kotletterna med purén, skyn och den karamelliserade rödlöken.