Fläskfilé för kung och fosterland, med pesto och mozzarella

Fläskfilé för kung och fosterland, med pesto och mozzarella
Foto: TV4

Fläskfilé för kung och fosterland, med pesto och mozzarella

22

16 steg att laga

16 ingredienser

1h 30m

Saftig fläskfilé, fylld med mozzarella och pesto, serveras med färgglada rotfrukter samt en kall sås med soltorkade tomater.

Ingredienser

portioner4 portioner

Pesto- och mozzarellafylld fläskfilé

  • 800-1000 g fläskfilé
  • 200 g mozzarellaost
  • 1 förp pesto (à ca 140 g)

Rostade rotsaker

  • 300 g fast potatis
  • 300 g rödbeta
  • 8 morot
  • 200 g palsternacka
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • 4 msk olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar (efter smak)

Soltorkad tomatsås

  • 2 dl crème fraîche
  • 1 förp soltorkade tomater i olja (à ca 180 g)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 30 g fryst basilika, hackad

Gör så här

  1. Pesto- och mozzarellafylld fläskfilé
    
Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Putsa filén och fräs i smör tills den får fin färg.
  3. Skär ett snitt i filén och fyll med mozzarella och pesto.
  4. Bind ihop med steksnöre och ställ in i mitten av ugnen tills filén nåt en innertemperatur på 65 grader (ca 1 timme).
  5. Låt köttet vila 15 min innan servering.
  6. Rostade rotsaker
    Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Skala potatis, morötter, rödbetor och palsternacka och skär i stavar.
  8. Blanda potatis, morötter och palsternacka med olja och färsk rosmarin på en plåt med bakplåtspapper.
  9. Blanda rödbetorna med olja och rosmarin och lägg för sig på plåt med bakplåtspapper.
  10. Salta och peppra alla rotfrukter.
  11. Baka rotfrukterna i ca 45 min, tills de är mjuka, vänd runt efter halva tiden.
  12. Strö över flingsalt och servera.
  13. Soltorkad tomatsås
    
Mixa de soltorkade tomaterna.
  14. Häll i ett paket fryst basilika.
  15. Blanda i crème fraiche, salt och peppar och låt stå kallt tills servering.
  16. Servering
    Servera den saftiga fläskfilén med varma rotsaker och den kalla tomatsåsen.