Flankstek med syrad rödkål, het myntacremé och krossade potatisar

17 röster
1 h
4
Flankstek med syrad rödkål, het myntacremé och krossade potatisar
Foto: Markiz Tainton

Grillad eller ugnsstekt flankstek med goda tillbehör som ugnsrostade potatisar, krispig och syrlig rödkålssallad samt en yoghurtkräm med sting i. 

Visa mer
1 h
4
4 portioner

Du behöver

Flankstek

  • 1 flankstek
  • 2 msk smör, till stekning
  • 3 dl olivolja
  • 2 msk jalapeños
  • 1 tsk spiskummin
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 0,5 lime, saften
  • salt
  • peppar

Krossade potatisar

  • 1 kg delikatesspotatisar
  • 3 msk olivolja
  • 4-6 klyftor vitlök
  • 1 kruka koriander
  • 1 lime
  • 2 dl labnehbollar

Myntacrème

  • 1 apelsin
  • 1 kruka mynta
  • 0,5 tsk harissa
  • 2 tsk honung
  • 1 dl matlagningsyoghurt
  • 2 dl crème fraiche

Syrad rödkål

  • 1 rödkålshuvud, litet
  • 2 krm havssalt
  • 2 cm färsk ingefära
  • 2 apelsiner
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 2,5 msk honung
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Krossad potatis
    Sätt ugnen på 230 grader. Skölj potatisen och dela dem på hälften. Lägg dem på en ugnsplåt, ringla över olja tillsammans med vitlök, flingsalt och peppar.
  2. Baka i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Krossa sedan potatisarna lätt vid servering med hjälp av en potatiskross eller en gaffel. Toppa med grovt hackad koriander, limejuice och labnehbollar.
  3. Flankstek
    Flanksteken kan du grilla eller steka i ugn. Köttet ska ha en innertemperatur på 58 grader när det är klart. I ugnen steker du färdigt köttet på 100 grader i ca 25 minuter efter att du först har brynt det i en stekpanna. Låt det färdiggrillade köttet vila på smörpapper i ca 5 minuter innan du skär det i skivor.
  4. Grovhacka jalapeñofrukterna. Pressa saften ur limefrukten. Blanda samtliga ingredienser till dressingen.
  5. Myntacrème
    Riv det yttersta av skalet på apelsinen. Strimla myntabladen grovt.
  6. Blanda apelsinskal med mynta, harissa, honung och yoghurt. Smaksätt med salt och peppar.
  7. Rödkål
    Strimla rödkålen fint, blanda med ett par nypor havssalt och lägg i press under tallrik med tyngd på i tio minuter.
  8. Riv under tiden ingefäran, pressa apelsinerna och riv skalet fint.
  9. Häll av vätskan från kålen. Blanda kålen med ingefära, rivet apelsinskal, apelsinsaft, äppelcidervinäger och honung.
  10. Servera flanksteken med dressingen, krossade potatisar, myntacrème och syrad rödkål.
11 november 2018
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...