Flamberade äpplen med vaniljkräm
Flamberade äpplen med vaniljkräm
13 ingredienser
30 m
Gör helgen extra god och lyxig med flamberade äpplen och hemvevad vaniljkräm. Det är både enkelt och otroligt gott!
Ingredienser
Flamberade äpplen
- 4 äpplen (gärna åländska)
- 1 kanelstång
- 1 vaniljstång
- 1 citron
- ca 100 g smör
- ca 2 msk rörsocker
- ca 4 msk whisky (Apelbrand, Calvados eller rom)
- godis (Geisha eller annan passlig choklad från fredagsmyset)
Hemvevad gammaldags vaniljkräm
- 1 vaniljstång
- 2 dl grädde
- 2 dl mjölk
- 6 äggulor
- 4 msk strösocker
Gör så här
Flamberade äpplen
- Skala äpplena och dela dem i fyra bitar var.
- Koka äppelbitarna lätt med ca 1 dl vatten, kanelstång, vaniljstång och lite citronsaft.
- Plocka upp äppelbitarna och stek dem i smör. Strö även över lite rörsocker.
- Häll över Apelbrand, vinkla pannan och tänd på, eller använd elden från en gasspis. När de flamberats fint så smaka av med lite citronsaft.
- Servera direkt med vaniljkräm samt strö hackad Geisha över.
Hemvevad gammaldags vaniljkräm
- Dela vaniljstången på längden och lägg i vattenbad tillsammans med grädde, mjölk, äggulor och socker.
- Värm upp blandningen till 86 grader under vispning.
- Ta sedan av värmen och häll upp den i en skål när den svalnat. Eller fyll en spritspåse.