Fjällröding med wasabismörsås

Fjällröding med wasabismörsås
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Fjällröding med wasabismörsås

17 ingredienser

1 h

Rökt fjällröding med wasabismörsås, forellrom och vintersallad är en festlig huvudrätt som gör sig fint som söndagsmiddag.

Ingredienser

portioner

Rökning av fisk

  • 4 rödingfiléer, utan ben
  • te (valfri sort)
  • rökspån

Sallad

  • blandade rotfrukter, tunt hyvlade
  • 1 dl risvinäger
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk chiliflakes

Smörsås

  • 2 dl fiskbuljong
  • 1 dl vitt vin (eller sake)
  • 1 dl grädde
  • 2 msk smör
  • 1 msk wasabipasta
  • soja
  • citron
  • forellrom
  • blandade örter (t.ex. gräslök)

Servering

  • ris

Gör så här

Rökning av fisk

  1. Värm ugnen till 150 grader.
  2. Värm rökspån i en röklåda eller en stekpanna i ugnen och tillsätt te över glöden.
  3. Rök fisken och värm så att innertemperaturen på fisken är minst 45 grader.

Sallad

  1. Koka upp ingredienserna, utom rotfrukterna.
  2. Häll sedan lagen över de tunt skivade rotfrukterna.

Smörsås

  1. Koka upp buljong, vin, grädde och smör. Låt koka till önskad konsistens och smaka sedan av med wasabi, soja och citron.
  2. Avsluta såsen med att tillsätta forellrom och valfri ört.

Servering

  1. Servera varmrätten med ris.