Fisktagine med citron och saffran

Fisktagine med citron och saffran
Foto: TV4
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Fisktagine med citron och saffran

9

6 steg att laga

22 ingredienser

1 h

En supersmidig allt i ett rätt med inspiration från det nordafrikanska köket. Fiskgryta som får smak av bland annat saffran, ingefära och persilja. Här serveras den med couscous men även potatis eller ris passar fint till. 

Ingredienser

portioner4 portioner

Chermoula

  • 0,5 g saffran
  • 3-4 cm färsk ingefära, riven
  • 3 klyfta vitlök, riven
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 kruka färsk persilja
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 citron

Tagine

  • 600 g torskfilé, skuren i portionsbitar
  • 4 potatisar
  • 2 morötter
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 150 g körsbärstomater
  • 1-2 inlagda citroner (alt pressad citronsaft)
  • 2-3 dl vatten
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Servering och garnering

  • 4 port couscous
  • persilja

Gör så här

  1. Chermoula
    Mixa allting till en pestoliknande röra i en liten matberedare.
  2. Tagine
    Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Skala och skär potatis och morötter i mindre bitar, ca 2 cm stora. Dela, kärna ur och strimla paprikan. Skär de inlagda citronerna i klyftor.
  4. Lägg grönsakerna i botten av en gjutjärnsgryta. Krydda med salt och peppar. Lägg på fisken och salta även den. Strö över körsbärstomaterna. Toppa med chermoula och citron. Häll på vatten.
  5. Sätt på lock och tillaga mitt i ugnen 35-45 minuter.
  6. Servera fiskgrytan med couscous. Garnera med persilja.
TIPS!
läs mer
Smördegsvåfflor fyllda med färskost och blåbär- och hallonsylt

God & enkel mat till sportlovet

Sportlovsrecept

Läs mer