Fiskhus

NYHET
Fiskhus
Foto: Tv4

Fiskhus

21 ingredienser

1 h

Fiskhus kallas den här rätten som består av bergtungafilé på en bädd av grönsaksjulienne och vitvinssås.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Fiskfond

  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, skivad
  • 1 morot, strimlade i tunna strimlor (stora)
  • 1 stjälkselleri, skivad
  • 50 g smör
  • 1 lagerblad
  • 5 dl vitt vin (torrt)
  • 3 dl vatten
  • 2,5 dl fiskfond (på flaska)
  • fiskrens (om det finns tillgängligt)

Fisk

  • ca 800 g bergtungafilé
  • salt
  • vitpeppar
  • smördegsplatta
  • 1 äggula (till pensling)

Sås

  • fiskfond, silad
  • 5 dl grädde
  • ca 1 msk citronskal
  • salt
  • vitpeppar

Grönsaker

  • 2-2 morötter, skivad (liten)
  • 1 purjolök, strimlade (stor)

Gör så här

Fiskfond

  1. Finhacka schalottenlök samt skiva morot, vitlöksklyfta och selleri.
  2. Smält smöret i en kastrull och fräs grönsakerna samt lagerblad.
  3. Tillsätt vin, vatten, 3 msk fiskfond och fiskrens.
  4. Koka upp och låt sjuda i 20-30 minuter.

Fiskpaket

  1. Salta och peppra fiskfiléerna.
  2. Rulla ihop filéerna till en rulle och sätt en tandpetare igenom för att det ska hålla formen.
  3. Lägg fiskrullarna i en djup skål och sila över den kokta fonden. Täck sedan fisken med aluminiumfolie och låt stå i 10-15 minuter tills fisken är färdiglagad.
  4. Plocka fram smördeg och skär ut fyra bitar som är 10x10 cm stora samt fyra rutor som är 15x15 cm stora.
  5. Lägg rutorna som är 10x10 cm på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Skär ut formen av små fiskar från resterande smördeg.
  7. Ta upp fisken från skålen och lägg dem på varsin smördegsplatta på plåten.
  8. Ta försiktigt ut tandpetaren.
  9. Lägg de större smördegsplattorna ovanpå på fisken. Dra lite i plattorna så att de täcker fisken.
  10. Vik upp kanterna så att de blir täckt runt omkring.
  11. Tryck igen kanterna med en gaffel runt om.
  12. Vispa upp äggulan och pensla smördegen. Placera även en liten smördegsfisk på toppen.
  13. Sätt ugnen på 230 grader, över- och undervärme.

Sås

  1. Sila ner fonden som fisken har legat i en kastrull. Koka upp och låt reducera till hälften.
  2. Tillsätt 5 dl grädde och låt sjuda tills såsen tjocknat.
Smaka av med citron och kryddor.

Fiskpaket forts.

  1. Baka fiskpaketen mitt i ugnen i 10 minuter tills smördegen puffat upp och fått en gyllenbrun färg.

Grönsaker

  1. Strimla morötter och purjolök millimetertunt. Lägg ner strimlorna i varsin skål med kallt vatten.
  2. Koka upp saltat vatten i en kastrull och lägg ner morötterna och låt koka i 2-3 minuter.
  3. Lyft bort kastrullen från värmen och lägg ner purjolöken. Sila av efter max 1 minut.

Servering

  1. Lägg morötter och purjolök i en djup tallrik.
  2. Placera ett fiskpaket i mitten på bädden av grönsakerna.
  3. Avsluta med att ringla över såsen.